Qualcomm ar putea avea un răspuns la procesoarele Apple M1 abia în 2024

07.11.2022
Qualcomm ar putea avea un răspuns la procesoarele Apple M1 abia în 2024

Procesoarele M1 de la Apple au luat prin surprindere întreaga industrie, acestea oferind performanță comparabilă sau chiar mai mare cu cea a modelelor Intel pe care le înlocuiau, alături de o autonomie ieșită din comun, datorită consumului redus de energie. De la debutul acestor procesoare, din 2020, rivalii Apple nu au reușit să lanseze cipuri la fel de eficiente și/sau performante, însă Qualcomm are în plan o lansare a unui procesor numit Hamoa, care ar oferi performanță „extrem de promițătoare”.

Qualcomm dorește să ofere componente de PC la fel de performante și eficiente precum cele Apple

Există deja tablete și laptop-uri echipate cu procesoare Qualcomm, însă acestea nu oferă performanță competitivă în piață. Asta pentru că sunt realizate pe design-ul chipset-urilor de smartphone ale companiei și nu sunt optimizate pentru utilizare alături de un sistem de operare desktop construit în principal pentru procesoare x86.

Piața de PC-uri ar putea avea în sfârșit o alternativă la M1 și M2 cu noul procesor Hamoa de la Qualcomm (nume de cod), care va fi livrat în 2024 cu o configurație cu 8 nuclee performante și patru nuclee eficiente, realizate în laboratoarele companiei. Acestea sunt realizate pe baza design-lui Nuvia Phoenix și va folosi o configurație similară cu M1.

Interesant este însă faptul că spre diferență de Apple, care oferă suport doar pentru GPU-ul intern proprietar, chipset-ul Qualcomm va putea fi configurat și cu GPU dedicat, precum cele de la NVIDIA, AMD sau Intel. Astfel, procesoarele Qualcomm vor putea fi integrate atât în computere de productivitate și ultraportabile, cât și în computere de gaming sau pentru uz profesional în zona creativă.

Sursa acestor informații este leaker-ul Kuba Wojciechowski, cel care a oferit și informații despre configurația Snapdragon 8 Gen 2 în trecut. Acesta citează surse anonime apropiate de Qualcomm.

via Android Authority

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult