Primele detalii despre Snapdragon 8 Gen 2: schimbări interne majore, dar tot pe arhitectură de 4nm

10.06.2022
Primele detalii despre Snapdragon 8 Gen 2: schimbări interne majore, dar tot pe arhitectură de 4nm

Snapdragon 8 Gen 1 este în prezent cel mai performant chipset disponibil pentru piața de smartphone-uri, iar Snapdragon 8+ Gen 1 promite să îmbunătățească performanța și mai mult. Totuși, noul model va fi doar un upgrade iterativ, care va folosi aceeași arhitectură. Se pare însă că abia Snapdragon 8 Gen 2, care va fi anunțat la sfârșitul acestui an va permite performanțe cu mult îmbunătățite. Acesta ar putea fi livrat într-o configurație foarte neobișnuită, cu 8 nuclee dispuse în format 1+2+2+3, față de 1+3+4 de acum.

Snapdragon 8 Gen 2 ar putea veni cu un aport de performanță de 30%

Conform Digital Chat Station, un leaker din China de pe Weibo, care oferă de mai mulți ani informații reale despre smartphone-uri și procesoare înainte de anunțul lor oficial, Snapdragon 8 Gen 2  va beneficia de un aport de performanță semnificativ. Acesta se va datora noului design intern, care va schimba complet felul în care procesorul funcționează.

Acesta va beneficia din nou de un nucleu de performanță foarte înaltă, folosit în cazurile de utilizare unde este necesară performanță single-core înaltă. Acesta va fi un Cortex-X3, cel mai nou și mai performant design de la Arm. Apoi, în loc de cele trei nuclee Cortex-A78 din prezent, vor apărea două nuclee Cortex-A720, generația mai nouă. Acestea vor fi alăturate altor două nuclee Cortex-A710. Practic, Acest procesor va integra nu 4, ci 5 nuclee de performanță. În cele din urmă, rămân doar trei nuclee eficiente: trei Cortex-A510.

Cortex X3 ar trebui să ofere un aport de performanță de 30% față de Cortex-X2 de pe Snapdragon 8 Gen 1 la aceeași frecvență. Snapdragon 8 Gen 2 este dezvoltat în fabricile TSMC pe nodul N4, cu litografie pe 4nm. Acesta este numit intern Kailua. Totuși, frecvențele nu sunt așteptate să crească, întrucât și Snapdragon 8+ Gen 1 este în prezent pe același proces de fabricație.

Pe lângă upgrade-ul de CPU, noul chipset Gen 2 va integra și o nouă generație de GPU Adreno 740. Și acesta va fi construit pe o arhitectură similară cu cel din generația curentă, dar nu este clar cât de mare va fi aportul de performanță.

Snapdragon 8 Gen 2 este așteptat abia la începutul lunii decembrie, când Qualcomm ține în fiecare an un eveniment de prezentare a noilor tehnologii alături de partenerii săi din industrie.

sursa: GSM Arena

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult