Ryzen 9, noua gamă de procesoare AMD pentru entuziaşti, a fost confirmată oficial

17.05.2017
Ryzen 9, noua gamă de procesoare AMD pentru entuziaşti, a fost confirmată oficial

Cu nume de cod Threadripper, noile procesoare folosesc plăci de bază cu socket de tip LGA (4094 pini), permiţând configuraţii cu până la 16 nuclee fizice şi folosirea de memorii RAM DDR4 quad-channel. Botezată Whitehaven, versiunea high-end a platformei AMD AM4 furnizează nu mai puţin de 44 lane-uri PCI-Express, permiţând conectarea unui număr impresionant de periferice (dispozitive de stocare, acceleratoare grafice, plăci de extensie PCI-E).

Numărând nu mai puţin de 9 modele de procesoare, familia Ryzen 9 va fi disponibilă începând cu această vară, concurând gama de procesoare Skylake-X dezvoltate de Intel pentru PC-uri high-end.

Având la bază nucleul AMD Naples dezvoltat iniţial pentru sisteme server, seria Ryzen 9 atinge numărul de nuclee promis folosind configuraţii multi-chip şi tehnologia de interconectare AMD Infinity Fabric. Produsul rezultat oferă între 10 şi 16 nuclee fizice de procesare, funcţionând la frecvenţe între 3.1 şi 3.5 GHz, respectiv până la 4.1 GHz în modul boost. Consumul de energie poate atinge 155W în cazul modelului de top, impunând folosirea unor soluţii de răcire performante pentru ţinerea temperaturilor sub control.

Încadrate la gama high-end, plăcile de bază pentru platforma AMD Whitehaven şi procesoarele Ryzen 9 vor fi considerabil mai scumpe decât alternativa Ryzen 7 pentru platforma AM4, însă probabil sub nivelul gamei de procesoare Core i9 de la Intel.   

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult