Samsung 990 Pro, primul SSD așteptat cu PCIe 5.0, lansat tot cu interfață PCIe 4.0

26.08.2022
Samsung 990 Pro, primul SSD așteptat cu PCIe 5.0, lansat tot cu interfață PCIe 4.0

Contrar așteptărilor, Samsung a decis să ofere noua serie de SSD-uri premium, 990 Pro, tot cu interfață PCIe 4.0, promovând doar optimizări pe partea de eficiență a consumului de energie.

Pregătit în anticiparea marii lansări AMD de luna viitoare, Samsung 990 Pro trebuia să fie unul dintre primele și totodată cele mai puternice dispozitive de stocare cu interfață PCIe 5.0, capabile să livreze viteze de peste 10GB/s la operațiile de citire a datelor.

Nu este clar dacă Samsung s-a opintit în probleme hardware de ultim moment, sau pur și simplu compania sud-coreeană a decis să „mulgă” încă o generație doar de pe urma imaginii de brand, rămânând să livreze adevăratele creșteri de performanță abia de anul viitor. Tot ce putem spune este că Samsung nu a „urcat” în trenul PCIe 5.0, deocamdată, cel mai mare producători de soluții NAND mulțumindu-se doar cu promovarea unei creșteri de 50% din perspectiva performance per watt. Altfel spus, SSD-urile deja recunoscute pentru consumul frugal de energie vor consuma de acum și mai puțină energie, dacă alegi să cumperi unul nou.

În timp ce anunțul ar putea avea ceva rezonanță favorabilă în rândul companiilor de servicii cloud, care lucrează cu mii sau chiar zeci de mii de astfel de dispozitive instalate în spații înguste și cu răcire precară, pentru utilizatorii de rând vestea nu spune mai nimic.

Astfel, noua gamă Samsung 990 Pro va împinge și mai aproape de limitele teoretice actuala interfață  PCIe 4.0, în cel mai fericit caz, așteptând o actualizare de firmware care livreze sporul de viteză mult așteptat. Vestea bună este că și fără suport PCIe 5.0, noile SSD-uri sunt perfect capabile să facă față sarcinilor de editare video la rezoluție 4K și chiar 8K, la fel ca și cele din generația anterioară.

Potrivi datelor oficiale, seria 990 Pro este capabilă de viteze până la 7,450 MB/s și 6900MB/s la operațiile de scriere/citire a datelor, respectiv performanțe IOPS de 1,400K și 1,550K operații pe secundă.

Adevărul este că seria 980Pro avea unele probleme cu temperaturile, riscând supraîncălzirea și limitarea artificială a performanțelor, în scenarii de utilizare cu adevărat intensive (care însă nu prea sunt atinse la regim de utilizare normal). Astfel, progresele aduse de succesorul Samsung 990 Pro ar putea fi suficiente pentru o categorie de utilizatori care chiar doreau să obțină performanțe de top și sustenabile într-un regim de utilizare intensiv.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult