Samsung 990 Pro va fi primul SSD Samsung compatibil PCIe 5.0, cu viteze de peste 10GB/s

05.08.2022
Samsung 990 Pro va fi primul SSD Samsung compatibil PCIe 5.0, cu viteze de peste 10GB/s

În pregătire pentru marea lansare AMD de luna viitoare, Samsung a publicat un prim teaser pentru noua serie de SSD-uri Samsung 990 Pro, compatibile cu interfața PCIe 5.0 și capabile să livreze viteze de peste 10GB/s la operațiile de citire a datelor.

Pregătite în versiuni cu 1TB și 2TB capacitate, noile SSD-uri cu interfață M.2 vor face o pereche perfectă cu noile plăci de bază AMD bazate pe chipsetul X670E și X670, respectiv, procesoare din noua gamă Zen 4 (Ryzen 7000). De asemenea, Samsung 990 Pro este adecvat și pentru PC-uri echipate cu procesoare ”Alder Lake” (Intel Core 12th gen) și ”Raptor Lake” (Intel Core 13th gen). Ambele familii de procesoare AMD și Intel vin cu suport nativ pentru SSD-uri PCIe 5.0, interfață care suportă viteze (teoretice) de până la 32GB/s folosind sloturi PCI Express x4 M.2.

Potrivit unor zvonuri care nu au neapărat o legătură directă cu Samsung 990 Pro, versiunea pentru clienți enterprise a SSD-urilor Samsung, echipate cu cel mai nou controller PM1743 dezvoltat special pentru standardul de conectare PCIe 5.0, vitezele de transfer ating 13GB/s la operațiile de scriere a datelor și cel puțin 6.6GB/s la cele de scriere.

Probabil că și seria pentru consumatori, 990 Pro, se va apropia de acele viteze, principala diferență fiind dată de prețul mai accesibil obținut prin folosirea unor cip-uri NAND cu anduranță nu chiar atât de mare.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult