Samsung anunță modulele de memorie DDR5 pentru PC de 512 GB

26.03.2021
Samsung anunță modulele de memorie DDR5 pentru PC de 512 GB

Compania Samsung nu este doar lider de piață pe categoria smartphone-uri, ci este și este unul dintre cei mai mari producători de televizoare, paneluri OLED și chiar memorii. Compania sud coreeană produce unele dintre cele mai bune cipuri de memorie RAM și flash de pe piață, așa că nu este tocmai de neașteptat să vedem un anunț de proporții în acest domeniu. Samsung vrea să demonstreze avantajele pe care modulele de memorie de generație următoare le vor oferi atunci când vor ajunge pe piață, anunțând memoriile sale de 512 GB DDR5.

Memoriile Samsung de 512 GB sunt momentan realizate pentru servere

În imagine apar două astfel de module de memorie RAM, însumând în total 1 TB de memorie pe doar două stick-uri. Acestea sunt construite folosind noua tehnologie High-K Metal Gate (HKMG), pe care a folosit-o prima dată în dezvoltarea cipurilor de memorie GDDR6 pentru plăci video high-end în 2018.

Această tehnologie a fost dezvoltată însă de Intel și înlocuiește anumite materiale folosite tradițional în procesul de fabricație: hafniu în loc de silicon și metal în loc de poli silicon în cazul electrozilor. Astfel, memoriile pot atinge o densitate mult mai mare. Datorită acestor materiale și procesului nou de fabricație, aceste memorii pot reduce consumul de energie cu 13% față de DDR4.

Fiecare dintre cipurile de pe modulele din imaginea de mai sus include câte opt straturi de 16Gb DRAM. În total, fiecare cip oferă 128 Gb, adică 16 GB RAM. Pentru un modul de 512 GB memorie RAM sunt necesare 32 de astfel de cipuri, deci Samsung pune câte 16 pe fiecare parte a modulelor.

Totuși, nu ar trebui să ne pregătim încă să cumpărăm plăcuțe de RAM cu 512 GB per modul. Aceste modele prezentate de Samsung sunt dedicate centrelor de date. Acestea vor asigura o performanță single channel de 57,6 GB/s. Intel spune că memoriile de acest gen vor putea fi folosite cu platforma Xeon, dedicată serverelor, care va putea oferi funcționare în regim eight-channel, deci cu o viteză teoretică de 460 GB/s.

Memoriile DDR5 pentru consumatori vor ajunge cel mai probabil pe piață în 2022, după ce Intel și AMD vor lansa noile generații de procesoare cu suport pentru această tehnologie. Este posibil însă să avem parte de o perioadă de tranziție, așa cum s-a întâmplat și în cazul DDR4, cu procesoare care vor oferi suport pentru ambele tipuri de memorie la încpeutul generației. Totuși, cel mai probabil, vom avea parte de plăci de bază compatibile cu un singur model de memorii.

sursa: Engadget

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult