Samsung pregătește un SSD de 8TB pentru consumatori. Când se lansează și cât va costa

10.06.2020
Samsung pregătește un SSD de 8TB pentru consumatori. Când se lansează și cât va costa

Apărut pentru scurt timp în ofertat unui magazin online, Samsung 870 QVO ar putea fi primul SSD pentru consumatori disponibil cu capacitatea de 8TB.

Potrivit informațiilor neconfirmate oficial, noua serie 870 QVO va fi disponibilă cu capacități de stocare începând de la 1TB și preț de 130 dolari, devenind una dintre cele mai accesibile opțiuni pentru stocare solid state de pe piață. Primul lansat, modelul de 1TB va fi disponibil pentru comandă începând cu data de 30 iunie.

Disponibilă pentru formatul U.2, seria 870 QVO va fi disponibilă și cu capacități de 2TB și 4TB, cel din urmă fiind oferit cu prețul de 480 dolari.

Revenind la modelul Samsung 870 QVO de 8TB, acesta va avea un preț de 900 dolari, sau puțin peste 110 dolari per TB. Dispozitivul va fi disponibil pentru comandă începând cu data de 24 august.

Seria de SSD-uri Samsung 870 QVO este bazată pe chip-uri de memorie cu tehnologie 3D V-NAND și format QLC (quad level cell), oferind cea mai mare densitate de stocare disponibilă în prezent pentru soluții de stocare NAND Flash.

Așa cum sugerează și numele, 3D V-NAND înseamnă un SSD format din chip-uri NAND Flash împachetate împreună, un singur modul fizic putând avea câteva zeci de chip-uri Flash suprapuse. Spre deosebire de vechea tehnologie 2D Planar NAND, acum poți avea un SSD complet cu doar 1-2 module 3D V-NAND. Iar în cazul aplicațiilor și mai constrânse de spațiul fizic disponibil pentru instalare (ex. soluțiile de stocare pentru smartphone), același modul fizic poate îngloba și controller-ul de memorie, rezultând o soluție de stocare single-chip veritabilă.

Având în vedere interfața de conectare folosită, vitezele de transfer ar putea fi apropiate valorilor de 520MB/550MB (operații secvențiale de scriere/citire), principalul avantaj în fața HDD-urilor tradiționale fiind timpii de acces net superiori și eficiența consumului de energie.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult