Seagate anunță primele HDD-uri pe interfață NVMe, la fel ca SSD-urile moderne

14.11.2021
Seagate anunță primele HDD-uri pe interfață NVMe, la fel ca SSD-urile moderne

Seagate, producător cu renume în domeniul soluțiilor de stocare, a anunțat pentru prima dată un hard disk care funcționează pe protocoale mai moderne, precum NVMe și PCI Express. În timp ce tehnologia de stocare nu este tocmai diferită față de ceea ce ofereau hard disk-urile în trecut, acum, acestea pot funcționa pe magistrale similare cu cele ale SSD-urilor rapide din prezent, oferind noi posibilități, în special în domeniul sistemelor de tip server.

Noile HDD-uri ar putea rezolva anumite probleme în domeniul serverelor

Momentan vorbim despre un experiment într-un stadiu de demonstrație tehnologică, însă în 2022, Seagate ar putea să ofere astfel de unități de stocare către anumiți clienți. Compania a dezvoltat un controller proprietar care permite protocoalelor precum SAS, SATA și NVMe să comunice între ele fără necesitatea unui „bridge” între ele.

Seagate a demonstrat astfel 12 unități HDD de stocare legate pe NVMe la un computer printr-o singură interfață PCI Express. Pentru servere, această capabilitate va fi avantajoasă, putând stoca o cantitate mare de date, conectate pe o singură magistrală PCI. Având în vedere că Seagate a ilustrat testele cu modelul de HDD Exos X18, cu capacitate de până la 18 TB, este destul de evident de ce unele servere, pentru anumite cazuri de utilizare, ar putea prefera să folosească hard disk-uri pe NVMe.

seagate nvme

Totuși, disponibilitatea la scară largă va veni foarte târziu. Abia prin 2024 sunt estimate primele unități disponibile pentru mai mulți clienți. De altfel, primele modele vor folosi un singur port de conectivitate, pe când cele care vor fi lansate în câțiva ani vor putea folosi două tipuri de interfețe.

„Scopul este să deschidem calea către consolidarea interfețelor în jurul NVMe atât pentru HDD-uri, cât și pentru SSD-uri. […] În timp ce NVMe continuă să fie baza pentru noi arhitecturi de stocare și implementări viitoare, suportul pentru suporturi rotative asigură că HDD-urile vor avea capabilitatea de a fi compatibile cu cele mai recente arhitecturi și inițiative din industrie”, au declarat reprezentanții Seagate.

sursa: Tech Radar

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult