Seagate promite hard disk-uri de 32TB și până la 40TB capacitate, din formatul 3.5”

08.06.2023
Seagate promite hard disk-uri de 32TB și până la 40TB capacitate, din formatul 3.5”

În timp ce adepții tehnologilor de stocare NAND Flash anunță „moartea” iminentă a hard disk-ului, producători precum Seagate promit noi modele cu capacități uriașe, la costuri per-GB absolut imbatabile.

Principalele argumente împotriva HDD-urilor mecanice sunt consumul de energie mai mare și vitezele de transfer inferioare dispozitivelor SSD. Ambele sunt îndeosebi relevante pentru centrele de date de mari dimensiuni, găzduirea a mii de hard disk-uri implicând costuri substanțial mărite cu energia electrică și implicit o amprentă de carbon mai mare, decât dacă echipamentele ar fi migrate complet la soluții de stocare NAND Flash. Totodată, în timp ce capacitatea de stocare a HDD-urilor continuă să crească, vitezele de transfer rămân practic neschimbate, ceea ce limitează disponibilitatea efectivă a datelor stocate. La fel de important este și costul per-GB, soluțiile de tip HDD rămânând mult mai ieftine decât cele SSD.

În timp ce pentru aplicații de înaltă performanță, cum ar fi baze de date cu număr foarte mare de accesări concurente, tehnologia Flash este alegerea evidentă, HDD-urile mecanice le pot complementa pe cele dintâi la arhivarea datelor mai rar accesate, livrând pe bani puțini capacități de stocare foarte generoase.

Din păcate pentru adepții HDD-urilor clasice, viitorul este ceva mai nuanțat, Seagate mergând înainte cu o versiune îmbunătățită a tehnologiei HAMR, care presupune includerea unui mini-laser pe capul de citire/scriere, încălzind suprafața platanelor pentru a facilita transferul de date. Tehnologia nu este foarte rapidă, însă are marele avantaj de a permite scalarea suplimentară a densității de stocare. Instalate într-o „atmosferă” de heliu pentru reducerea coeficientului de frecare (și implicit a consumului de energie), până la 10 platane vor putea fi găzduite în carcasa unui HDD de 3.5”, livrând până la 36TB. În urma rafinării suplimentare a tehnologiei, capacități de 40TB și chiar 50TB ar putea să fie posibile.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult