Specificațiile noii familii de procesoare 13th Gen Raptor Lake, confirmate chiar de Intel

13.09.2022
Specificațiile noii familii de procesoare 13th Gen Raptor Lake, confirmate chiar de Intel

Intel a dezvăluit în mod „accidental” specificațiile noii familii de procesoare Raptor Lake, sperând să distragă astfel atenția de la marea lansare AMD Ryzen.

Publicate chiar pe site-ul oficial (retrase între timp), găsim detaliate frecvențele și numărul de nuclee pentru trei modele de procesoare, Core i5-13600K, Core i7-13700K și Core i9-13900K:

Astfel, vârful de gamă Intel Core i9-13900K va avea nu mai puțin de 24 nuclee fizice (8 nuclee de înaltă performanță + 16 nuclee cu eficiență energetică ridicată). Primele 8 dispun și de tehnologia HyperThreading, ridicând astfel la 32 numărul firelor de execuție disponibile (threads). Modelul are specificată o frecvență P-Core maximă de 5.4GHz, disponibilă prin tehnologia Intel Thermal Velocity Boost.

Ceva mai ieftin, modelul Core i7-13700K vine cu 16 nuclee fizice (8 nuclee de înaltă performanță cu HT + 8 nuclee cu eficiență energetică ridicată). Frecvența P-Core atinge 5.3GHz, ceea ce înseamnă că performanțele în aplicații uzuale (inclusiv jocuri PC) vor fi comparabile modelului i9, doar utilizatorii care folosesc aplicații intensive (ex. randare, editare video) fiind motivați să aleagă varianta cu 24 nuclee.

Etichetat Core i5-13600K, cel mai accesibil model din listă vine cu 14 nuclee fizice (6 nuclee de înaltă performanță cu HT + 8 nuclee cu eficiență energetică ridicată). Frecvența P-Core atinge 5.1GHz, recomandând acest model pentru PC-uri de gaming și stații de lucru cu buget ceva mai restrictiv.

Tot de la Intel aflăm și că noile procesoare 13th Gen Raptor Lake vor livra performanțe cu 15% mai mari în aplicații single-thread și până la 41% mai mult în cele multi-thread, comparat generației anterioare Intel, cu nume de cod Alder Lake. Totuși, alte zvonuri deocamdată neconfirmate din surse credibile sugerează că noile procesoare Intel 13th Gen vor fi depășite de modelele din familia AMD Ryzen 7000, atât la partea de performanță, dar mai ales cea de eficiență a consumului de energie.

Potrivit invitației distribuită deja de compania producătoare, familia de procesoare Intel 13th Gen Raptor Lake va fi dezvăluită oficial pe data de 27 septembrie, chiar în ziua când AMD lansează propria ofertă de procesoare Zen 4 Ryzen 7000.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult