SSD-uri cu până la 10 TB spaţiu de stocare, disponibile în viitorul apropiat

SSD-uri cu până la 10 TB spaţiu de stocare, disponibile în viitorul apropiat

Dispozitivele Solid State Drive (SSD) şi alte medii de stocare bazate pe tehnologie NAND Flash sunt pe cale să facă probabil cel mai important salt evolutiv de până acum, posibil cu ajutorul unei noi tehnologii de împachetare a chip-urilor de memorie Flash, care permite creşterea dramatică a capacităţii de stocare fără a ajunge la costurilor de fabricaţie exagerat de mari.

Botezată 3D NAND, tehnologia susţinută de Intel, Toshiba, Micron şi alte nume grele din industrie presupune gruparea chip-urilor de memorie Flash în mod suprapus, înghesuind până la 48 chip-uri NAND Flash într-un singur pachet BGA, oferind viteze de transfer şi fiabilitate superioară chip-urilor NAND cu un singur strat întâlnite în actuala generaţie de dispozitive.

Toshiba şi Intel promit SSD-uri cu până la 10TB spaţiu de stocare, disponibile în viitorul apropriat

Pornind de la mostre de test cu o capacitate de 16GB per strat în cazul Toshiba, Intel şi Micron produc deja chip-uri 3D NAND cu 32 straturi, având capacităţi de 32GB per strat, urmând ca în viitorul apropriat să ofere şi versiuni cu 48GB per strat. Practic, asta înseamnă că putem avea SSD-uri cu format M.2, gata de inserat în slot-ul PCIe al laptopurilor ultra-portabile, oferind până la 3.5TB capacitate de stocare. Trecând la formatul 2.5˝, întâlnit la hard disk-urile pentru laptop, SSD-urile realizate folosind chip-uri de memorie 3D NAND vor putea oferi capacităţi chiar şi de 10TB, la nivelul unui hard disk de ultimă generaţie bazat pe formatul 3.5˝ şi cu viteze de transfer/timp de acces net superior.

Potrivit Toshiba, tehnologia 3D NAND este în prezent în faza de perfecţionare şi pregătire pentru demararea producţiei de masă, mostre tehnologice funcţionale fiind trimise partenerilor pentru testare şi evaluare. Astfel, dacă totul decurge conform aşteptărilor, primele produse echipate cu noile chip-uri de memorie 3D NAND ar trebui să ajungă în magazine peste aproximativ un an. Cât despre mult aşteptata scădere a preţurilor la SSD-uri, ne putem aştepta la reduceri graduale, întinse pe o perioadă ceva mai mare de timp. Probabil, este prematur să ne luăm rămas bun de la hard disk-urile cu platane rotative, deocamdată. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult
Recomandare video