SUA anchetează sursa cipurilor americane găsite în rămășițele echipamentului militar rusesc din Ucraina

20.06.2022
SUA anchetează sursa cipurilor americane găsite în rămășițele echipamentului militar rusesc din Ucraina

Autoritățile federale americane au început o anchetă în SUA pentru a descoperi modul în care componente electronice produse de companii americane au ajuns în echipamentele de război ale Rusiei. Din ce în ce mai multe arme de origine rusească, recuperate de pe frontul ucrainean dezvăluie că în ciuda embargourilor impuse asupra țării din 2014 și până în prezent, Rusia a reușit să pună mâna pe multe dintre componentele de care avea nevoie pentru a construi armament.

În ciuda embargoului din 2014, Rusia a continuat să intre în posesia cipurilor de origine americană

În prezent, autoritățile americane doar fac investigații, în special pe lanțul de aprovizionare, pentru a descoperi metoda prin care componentele, care în general sunt diverse cipuri, cu performanțe, cazuri de utilizare și procese de fabricație foarte diferite, au ajuns în Rusia după anul 2014. Au fost descoperite recent în Ucraina, în rămășițele echipamentelor de pe front, cipuri de origine americană produse chiar și foarte recent, cele mai noi fiind din anul 2020.

Desigur, companiile americane nu sunt momentan puse sub acuzație pentru colaborare cu Rusia, întrucât, cel mai probabil, autoritățile ruse au reușit să treacă peste embargouri prin intermediari, care au cumpărat legitim componentele de la companii americane și le-au vândut apoi mai departe în mod ilegal către Rusia.

Companiile americane au embargouri stricte asupra tehnologiilor pe care le pot vinde către Rusia, tocmai din riscul că acestea ar putea fi folosite pentru a produce armament. Având în vedere că Rusia nu are o industrie de tehnologie dezvoltată, majoritatea cipurilor pe care le folosește sunt de origine americană, europeană sau asiatică.

Intel și Texas Instruments pe lista celor 70 de companii care produc cipurile din echipamentele rusești

Nu mai puțin de 70 de companii au ajuns pe lista celor care produc cipurile găsite în echipamentele rusești, iar multe dintre acestea au fost „zgâriate” înainte de a fi instalate, pentru a fi mai greu de identificat într-o anchetă de acest gen.

Investigații ale RUSI (Royal United Services Institute) din Marea Britanie și CAR (Conflict Armament Research) realizate în Ucraina după începutul războiului, au dezvăluit că rușii foloseau cipuri produse de Intel, Analog Devices, Texas Instruments și Onsemi, precum și de la alte companii din Europa, Japonia și Taiwan.

Cipurile se regăseau în fragmente din rachete și echipamente de bruiaj, iar majoritatea erau dezvoltate pentru a fi folosite în echipamente electronice de consum, nu în scopuri militare. De asemenea, majoritatea cipurilor folosite de ruși sunt considerate depășite și fie au ieșit din producție, fie sunt folosite în anumite cazuri de utilizare specifice, unde nu este necesară mai multă putere de procesare.

sursa: MSN

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult