Tiparul nanometric şi copolimerii vor permite dublarea capacităţii hard-disk-urilor, afirmă HGST

01.03.2013
Tiparul nanometric şi copolimerii vor permite dublarea capacităţii hard-disk-urilor, afirmă HGST

Hitachi Global Storage Technologies, subsidiara producătorului Western Digital, a anunţat că a pus la punct un nou proces de fabricaţie pentru hard-disk-uri care va permite dublarea capacităţilor de stocare. Tradiţionalele hard-disk-uri se confruntă cu concurenţa din ce în ce mai acerbă a soluţiilor de stocare SSD, şi, dacă nu pot concura cu performanţele superioare ale timpilor de acces sau ratelor de transfer, măcar pot încerca să ofere capacităţi de stocare superioare la preţuri mai mici.

Cheile acestui salt al capacităţilor de stocare sunt copolimerii, o varietate a structurilor polimerice obişnuite dar care au proprietatea de a se alinia singure în structuri liniare, şi tiparul nanometric, care permite trasarea pistelor circulare ale unui hard-disk prin utilizarea unor matriţe fabricate cu ajutorul copolimerilor. Prin acest proces tehnologic, Hitachi Global Storage Technologies poate fabrica platane ale căror piste au o grosime de 10 nanometri, dublând astfel capacitatea unităţilor de stocare actuale.

Ideea utilizării copolimerilor pentru trasarea circuitelor electronice sau a pistelor unităţilor de stocare datează din 2008, când cercetătorii de la Nanoscale Science and Engineering Center (NSEC) din cadrul University of Wisconsin – Madison au prezentat pentru prima dată această oportunitate. Hitachi Global Storage Technologies au dezvoltat această idee şi, în colaborare cu Molecular Imprints Inc,  au descoperit o soluţie pentru generarea unor şabloane circulare în locul celor liniare, care vor fi utilizate ulterior într-un proces de litografie nanometrică pentru trasarea a nu mai puţin de un trilion de sectoare magnetice pe un singur platan.

Conform declaraţiilor, tehnologia ar putea avansa pentru a permite realizarea unor piste şi mai subţiri, însă data la care vom vedea primele hard-disk-uri comerciale este încă necunoscută.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News