Un nou standard pentru conexiune Ethernet face posibile viteze de până la 400Gb/s

12.06.2021
Un nou standard pentru conexiune Ethernet face posibile viteze de până la 400Gb/s

Validat de Ethernet Alliance, noul standard IEEE 802.3cu permite viteze de 100Gb/s și 400Gb/s folosind conexiuni single-mode cu un singur traseu de fibră.

Potrivit grupului de studiu care a lucrat la dezvoltarea noului standard, conexiunile single-mode sunt mai puțin costisitor de implementat și funcționează cu un consum mai mic de energie, cel din urmă aspect fiind îndeosebi importantă pentru operațiunile la scară mare.

De asemenea, standardul IEEE P802.3ct este complet și va parcurge ultimele etape premergătoare publicării. Acesta vizează conexiuni la viteze de 100Gb/s în modul DWDM (dense wavelength division multiplexing) și are ca principal avantaj distanța foarte mare la care poate opera, de minim 80 kilometri prin trasee neîntrerupte de fibră optică.

conexiune Ethernet

Ethernet Alliance oferă o și o soluție mai potrivită pentru acasă, sub forma standardului IEEE P802.3ck, folosind ca mediu de transport cabluri ethernet de tip convențional, bazate pe cupru. Și acesta permite viteze de 100Gb/s, 200Gb/s și 400Gb/s, reducând dependența de fibră optică. În mod evident, distanța acoperită este mult inferioară soluțiilor bazate pe fibră optică, dar apar alte avantaje precum ușurința instalării și costul echipamentelor folosite.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult