Cea mai rapidă conexiune de fibră optică poate transfera echivalentul a 100 discuri Blu-ray pe secundă

22.05.2020
Cea mai rapidă conexiune de fibră optică poate transfera echivalentul a 100 discuri Blu-ray pe secundă

Testată de cercetători australieni, tehnologia de conectare folosește cabluri standard de fibră optică și are potențialul de a crește semnificativ viteza infrastructurii globale de acces la internet.

Realizată pe o distanță de 75 kilometri și folosind un singur chip integrat de transmisie, conexiunea a atins o viteză record de 44.2 Tbps, suficient pentru a transmite întreg conținutul a 50 discuri Blu-ray de 100GB în fiecare secundă.

Potrivit echipei de cercetători, testul care a reflectat infrastructura de comunicații a rețelei naționale de internet broadband (NBN) demonstrează că tehnologia este compatibilă cu infrastructura de fibră optică existentă în Australia, putând fi utilizată pentru a crește vitezele de transfer pe nodurile de conectare esențiale.

Tehnologie nouă pe cabluri vechi

Vitezele de conectare record au fost obținute cu ajutorul unei noi tehnologii numită micro-comb, care oferă o modalitate mai compactă și eficientă pentru transmiterea de date. Pe termen ceva mai lung, cercetătorii au în plan dezvoltarea de noi chip-uri fotonice integrate, capabile să susțină ratele de transfer promise folosind cabluri de fibră optică existente. Un scenariul ideal, aceste upgrade-uri vor fi realizate cu costuri relativ mici, înlocuind doar releele de conectare aflate la capetele traseelor de fibră optică. Însă până atunci, tehnologia ar putea utilizată pentru conectarea centrelor de date și alte aplicații care presupun transferul unor volume foarte mare de informație.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult