Următoarea generaţie de procesoare de la Intel nu face trecerea la procesul de fabricaţie pe 10nm

13.02.2017
Următoarea generaţie de procesoare de la Intel nu face trecerea la procesul de fabricaţie pe 10nm

Noile procesoare Intel Core i pe arhitectură Kaby Lake abia au ajuns pe piaţă pe computere de tip desktop, iar Intel deja vorbeşte despre următoarea generaţie. Se pare că în 2017, compania va aduce noi procesoare dedicate computerelor portabile, din gamele U şi Y (adică variante ultra low voltage şi Core M), care vor folosi în continuare procesul de fabricaţie pe 14nm, folosit deja de trei generaţii. Se pare însă că performanţa va creşte mai mult decât în cazul trecerii de la Skylake la Kaby Lake.

Intel a publicat o imagine care detaliază planul din 2015 şi până în prezent al evoluţiei seriei de procesoare Core i7. În cea de-a doua jumătate a anului 2017, compania va aduce pe piaţă noile procesoare pentru mobile Core i7 din generaţia a opta, care deşi nu va face tranziţia la un proces de fabricaţie miniaturizat, pe 10nm, va creşte performanţa cu peste 15%, în condiţiile în care între Skylake şi Kaby Lake sporul de performanţă a fost de fix 15% în testele SysMark.

Conform Intel, este posibil ca procesoarele sale să rămână pe 14nm pentru perioada următoare, întrucât chiar dacă se face trecerea la 10nm, primele care vor beneficia de noua arhitectură vor fi modelele dedicate centrelor de date. Astfel, probabil că primele procesoare de acest gen de la Intel vor face parte din familia Xeon, urmând ca în funcţie de avantajele pe care le oferă să ajungă fie pe laptop-uri (consum redus de energie) sau pe PC-uri (posibilitate mai mare de creştere a frecvenţelor).

Cert este că Intel nu oferă un spor de performanţă foarte mare între generaţii, aceasta fiind o veste bună pentru cei care au cumpărat un procesor high-end în ultimii câţiva ani. Probabil că momentul upgrade-ului pentru cei care au PC-uri echipate cu procesoare Core i5 sau i7 din generaţiile Haswell, Broadwell, Skylake şi Kaby Lake, vor avea motive să le schimbe abia după lansarea procesoarelor Core i pe 10nm.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult