USB 4 v2 va dubla viteza la 80 Gbps, dar aproape nimeni nu folosește nici prima versiune

02.09.2022
USB 4 v2 va dubla viteza la 80 Gbps, dar aproape nimeni nu folosește nici prima versiune

Spre diferență de USB 3, care s-a „bucurat” de-a lungul existenței sale de multiple revizii, care de care mai complicate, USB 4, disponibil pe piață de câțiva ani deja, nu se dovedește a fi atât de popular. Standardul USB4 este compatibil cu Thunderbolt de la Intel, iar generația următoare, USB 4 v2, ar putea fi de două ori mai rapidă decât cea din prezent. Vestea bună este că anumite accesorii ar putea să rămână compatibile, în ciuda dublării vitezei.

Standardul USB 4 v2 va fi finalizat anul acesta

Standardul USB 4 folosește port-ul USB Type-C drept standard și atinge viteze de până la 40 Gbps, la fel ca Thunderbolt 3. Aceste port-uri nu se găsesc însă pe foarte multe dispozitive din piață. Cele mai populare sunt MacBook-urile de la Apple, care oferă port-uri Thunderbolt 4 compatibile cu USB4.

USB Promotor Group, entitatea care se ocupă de dezvoltarea acestui standard, a anunțat că lucrează la USB 4 version 2, care va folosi același port USB-C și aceiași conectori precum USB 4 „v1”. USB 4 v2 va permite dublarea vitezei de transfer, de la 40 la 80 Gbps, iar cablurile pasive deja existente ar trebui să rămână compatibile și să permită viteza maximă fără probleme. În ciuda acestui fapt, grupul va dezvolta totuși un nou standard pentru cabluri active, cu alimentare, pentru a fi clar marcate drept compatibile cu viteze de 80 Gbps.

Noul standard USB 4 v2 va rămâne compatibil cu variantele anterioare ale protocolului de conectivitate, putând conecta în astfel de port-uri dispozitive USB 2, USB 3.2 și Thunderbolt 3. Se pare că inclusiv noile standarde DisplayPort și PCI-Express vor fi integrate în USB 4 v2, permițând astfel afișarea la rezoluții și frecvențe mai mari direct prin acest port, cât și conectarea de plăci video sau alte accesorii PCI-Express la laptop-uri.

Specificațiile finale ale port-ului USB 4 v2 vor fi anunțate anul acesta, în noiembrie. Cel mai probabil însă, vor mai trece câțiva ani până când vom vedea produse compatibile pe piață, precum computere cu acest port integrat și accesorii care să beneficieze de lățimea de bandă ridicată.

sursa: Businesswire

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult