USB 4 a fost anunţat. Împrumută tehnologie Intel Thunderbolt pentru viteze de 40 Gbps

11.03.2019
USB 4 a fost anunţat. Împrumută tehnologie Intel Thunderbolt pentru viteze de 40 Gbps

USB Promoter Group, entitate care reprezintă mai mulţi parteneri din domeniul tehnologiei, care lucrează la realizarea de noi standarde pentru conexiunile USB, a anunţat primele detalii despre USB 4. Aceste veşti vin la scurt timp după definitivarea standardului USB 3.2, care vine la rândul său cu actualizări de nume pentru generaţiile USB 3 mai vechi, acestea fiind integrate sub umbrela USB 3.2.

Noul USB 4 va fi un standard care va folosi protocoalele Thunderbolt de la Intel, pentru a asigura viteze de transfer foarte mari, cât şi posibilitatea de a extinde funcţionalitatea port-urilor USB standard de pe diverse dispozitive. Acesta va păstra mufa USB Type-C, însă va putea fi folosit pentru conectarea unor periferice mult mai avansate, precum plăci grafice externe, monitoare cu rezoluţii înalte şi va asigura posibilitatea de alimentare a unor dispozitive la putere mult mai mare decât era posibilă în trecut.

Conform USB Promoter Group, standardul va fi definitivat cândva în cursul anului 2019 şi chiar dacă va folosi protocoale Thunderbolt, USB 4 nu va înlocui Thunderbolt 3, de exemplu, cazurile de utilizare pentru cele două standarde fiind totuşi diferite. La nivel de performanţă, USB 4 va asigura viteze de transfer de 40 Gbps, dublu faţă de noul standard USB 3.2, anunţat recent.

Şi că tot veni vorba despre USB 3.2, acesta a fost de curând prezentat şi pare puţin confuzant la prima vedere. Practic, toate generaţiile USB 3 sunt acum incluse sub numele USB 3.2, cu menţiunea că pot fi relativ uşor diferenţiate, dacă ştii după ce să te uiţi.

USB 3.0 a devenit la un moment dat USB 3.1 Gen 1, iar acum se va numi exclusiv USB 3.2 Gen 1 sau „Super Speed”. Acesta vine cu viteze de transfer de 5 Gbps, standardul fiind definitivat în 2009. USB 3.1 devine astfel USB 3.2 Gen 2, sau Super Speed+ , cu viteze de 10 Gbps, dublu faţă de USB 3.2 Gen 1. Apoi avem adevăratul nou standard, USB 3.2 Gen2x2, care dublează din nou viteza de transfer la 20 Gbps. Astfel, USB 4 devine evoluţia naturală, cu o viteză de transfer de două ori mai mare faţă de USB 3.2 Gen2x2.

USB 4 va fi compatibil cu dispozitive realizate special pentru el la viteză maximă însă doar cu cabluri certificate pentru transfer de 40 Gbps. Alternativ, acesta poate funcţiona în parametri normali şi cu dispozitive sau cabluri Thunderbolt, USB 3.2 Gen2x2, USB 3.2 Gen 2, USB 3.2 Gen 1 sau USB 2.0.

De acum înainte va trebui să fim foarte atenţi atunci când cumpărăm un nou laptop sau o nouă placă de bază, întrucât denumirile port-urilor USB ar putea să creeze confuzie. Dacă vitezele de transfer sunt foarte importante, va trebui să vă uitaţi după computere cu cât mai multe port-uri USB 3.2 Gen2x2 şi Gen 2. Probabil că primele PC-uri cu USB 4 vor fi lansate abia în 2020.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult