Zero Pi: cel mai mic şi mai ieftin computer de până acum

26.11.2015

Vă doriţi un Raspberry Pi pentru experimente software însă nu doriţi să riscaţi 20-30 de euro pentru a cumpăra unul? Ei bine Raspberry Pi Foundation a lansat un produs şi mai ieftin de atât. Este vorba despre Pi Zero, o versiune mai mică şi cu funcţionalitate redusă faţă de fraţii săi mai mari, însă care poate să marcheze un punct de plecare perfect pe drumul către dezvoltare software sau hardware.

Deşi noul dispozitiv Pi Zero este mai mic decât un card de credit, acesta reuşeşte să fie mai puternic decât modelul iniţial de Raspberry Pi lansat în urmă cu câţiva ani. Acesta beneficiază de acelaşi procesor Boardcom BCM2835, însă rulează la 1 GHz (cu 40% mai rapid decât vechiul Pi), dispune de 512 MB RAM DDR2 (dublu faţă de primul Raspberry Pi) şi vine echipat cu port-uri microSD, mini-HDMI cu suport 1080p la 60 Hz, două potr-uri micro-USB şi un header GPIO cu 40 de pini, compatibil cu cel de pe variantele anterioare. Cu dimensiuni de 65mm x 30 mm x 5 mm, acest computer poate fi transportat într-un portofel cu uşurinţă.

Preţul pentru acest model este de 5 dolari/euro, iar Raspberry Pi Foundation promite compatibilitate cu sistemul de operare Linux Raspbian, care rulează deja pe alte modele Raspberry Pi. Pi Zero este o premieră pentru idustria IT, acesta fiind şi primul computer care se dă gratuit cu o revistă. Cei care au abonament la revista MagPi sau care locuiesc în Statele Unite şi Marea Britanie, vor primi lipit de coperta acesteia şi un computer Pi Zero.

Noul Pi Zero abia a fost lansat şi deja nu se mai găseşte pe stocul magazinului Raspberry Pi, însă cu siguranţă se va întoarce pe rafturile virtuale odată ce ies din fabrică mai multe unităţi. Cine ar fi crezut în urmă cu 10-15 ani că performanţa unui PC voluminos de sute de dolari va putea fi depăşită de o simplă placă integrată de 5 dolari?

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult
Recomandare video