Cum pui Apple Play sau Android Auto pe o mașină care nu vine cu aceste funcții din fabrică

08.04.2020
Cum pui Apple Play sau Android Auto pe o mașină care nu vine cu aceste funcții din fabrică

Iată cum poți instala Apple CarPlay sau Android Auto pe mașina actuală fără să cheltui sume exorbitante pe achiziționarea unui autoturism nou.

Deși la îndemână, achiziționarea unui suport pentru smartphone și folosirea acestuia în rol de navigator GPS și Media Player conectat la internet nu este ideală, fiind dificil și chiar ilegal să interacționezi cu aplicațiile de mobil în timp ce conduci. O alternativă mai bună poate fi un „upgrade” adus sistemului de divertisment al autoturismului folosind un kit achiziționat aftermarket. Acesta poate lua forma unei mini-tablete cu Android, completă cu software pentru navigare GPS, interfață multimedia special adaptată pentru interacțiune rapidă și funcții avansate pentru controlarea sistemului de climatizare, încălzirea din scaune, etc. Astfel de sisteme multimedia pot fi însă foarte costisitoare, o cale de mijloc putând fi alegerea unui model OEM cu funcționalitate de bază, care doar să permită redarea aplicațiilor accesate de pe telefonul cu Android sau iOS.

Creată fix pentru acest scop, tehnologia Apple CarPlay îți permite să conectezi iPhone-ul și să folosești aplicații iOS pe ecranul de bord. Poți folosi Apple Maps pentru navigare, pentru a accesa colecția de muzică iTunes sau pentru a trimite SMS-uri prin comanda vocală. Android Auto face cam același lucru, punând aplicațiile de Android într-o interfață adaptată pentru folosire la bordul autoturismului.

Vestea proastă este că montajul unui astfel de sistem presupune intervenții destul de complexe asupra mașinii, fiind cel mai bine realizat la un centru de service autorizat. În primul rând, ai nevoie de un slot radio standard care să permită instalarea noului sistem multimedia. Dacă această opțiune nu este disponibilă la autoturismul tău, va trebui să cauți un kit de sistem multimedia special proiectat pentru modelul tău de mașină. În această situație, alegerile sunt de regulă puține și mai costisitoare, atât în ce privește prețul echipamentului dar și manopera plătită la instalare.

În cel mai fericit caz, instalarea se poate rezuma la fixarea câtorva mufe standardizate, conectând alimentarea, difuzoarele sistemului audio, antena radio/GPS și canalul de comunicație OBD (pentru prelevarea de informații de la computerul de bord), reglajele sistemului de climatizare rămânând pe vechea consolă a autoturismului. Însă dacă este nevoie de o integrare mai profundă cu funcțiile autoturismului, complexitatea operațiunii crește vertiginos, putând fi necesare ajustări la partea de software, care dacă nu sunt realizate corect pot da tot felul de erori și probleme de compatibilitate.

Unii producătorii auto, precum Volkswagen și BMW, simplifică upgrade-ul la sisteme multimedia mai avansate, cu condiția ca mașina să nu fie prea veche iar buzunarul suficient de adânc. În schimb, alți producători precum Renault integrează sistemul multimedia cu o sumedenie de alte sisteme și trasee electrice, care pur și simplu lipsesc pe versiunile cu dotări de bază ale autoturismelor. În acest caz, instalarea ulterioară a sistemului multimedia „de fabrică” este imposibilă, singura variantă rămânând soluțiile aftermarket.

În unele cazuri, sistemele multimedia aftermarket copiază îndeaproape interfața echipamentului original. Iluzia se păstrează însă doar la suprafață, funcționalitatea oferită lăsând mult de dorit. Versiuni mai scumpe vor putea controla caracteristici precum aerul condiționat și scaunele încălzite, de cele mai multe ori.

Un alt aspect de care trebuie să ținem seama este dacă funcțiile controlate de pe volanul multifuncțional vor mai fi disponibile și cu noul sistem multimedia, cum ar fi sistemul de apelare și butoanele pentru volum și schimbarea melodiilor.

Desigur, și smartphone-ul în sine trebuie să fie compatibil Apple CarPlay sau Android Auto, neglijarea acestui detaliu putând atrage costuri suplimentare cu achiziționarea unui smartphone de generație mai nouă.

Dacă compatibilitatea este în regulă, vei putea folosi noul sistem multimedia pentru apeluri telefonice în modul hands-free, navigare cu Waze sau Google Maps pe ecran mare, ascultarea muzicii preferate și pentru a ține ocupați pasagerii cu vizionarea de filme.

În general sistemele multimedia aftermarket au prețuri începând de la câteva zeci de dolari în cazul soluțiilor mai rudimentare și 350-500 dolari în cazul soluțiilor de mai bună calitate. Însă instalarea unui kit multimedia performant, special adaptat pentru autoturismul tău, poate duce costul la peste 1000 de dolari și de regulă presupune alte intervenții de finețe, făcute prin demontarea panoului de bord, schimbarea difuzoarelor audio, amplasare subwoofer, etc.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult