Aplicaţie troian, transformă smartphone-ul în complice pentru hoţi

Aplicaţie troian, transformă smartphone-ul în complice pentru hoţi

O aplicaţie spion pentru telefoane Android, numită PlaceRaider, permite realizarea unei hărţi tridimensionale a locuinţei victimei, care poate fi utilizată mai târziu pentru orientare şi colectarea de informaţii despre încăperile din locuinţă.

Aplicaţie troian, transformă smartphone-ul în complice pentru hoţi

Creată de institutul US Naval Surface Warfare Center, cu ajutorul unor colaboratori din cadrul Indiana University, aplicaţia PlaceRaider se pretează atât pentru utilizarea în scopuri legitime, la culegerea de informaţii esenţiale din interiorul unor grupuri infracţionale, cât şi pentru spionarea utilizatorilor fără ştirea lor. Odată infiltrată pe telefonul mobil, aplicaţia PlaceRaider foloseşte camera foto pentru a realiza o serie de fotografii, ce sunt etichetate cu data şi ora exactă la care au fost obţinute, locaţia telefonului în încăpere şi direcţia aproximativă unde era îndreptat obiectivul camerei foto. Folosind aceste informaţii, imaginile primite de pe telefonul victimei pot fi folosite pentru modelarea unei replici 3D a încăperilor vizitate de aceasta. Modelul 3D poate servi pentru antrenare şi orientare în vederea unei intervenţii în forţă din partea echipelor de intervenţie, sau ocolirea mecanismelor de securitate şi alegerea obiectivelor de interes pentru hoţi.

PlaceRaider

Creată iniţial pentru telefoane Android, în principal datorită flexibilităţii acestui OS faţă activităţile desfăşurate de aplicaţie, PlaceRaider ar putea fi adaptată şi pentru alte tipuri de telefoane mobile dacă cererea este suficient de mare.

Pentru instalare, PlaceRaider poate fi deghizat într-o aplicaţie legitimă care accesează funcţiile camerei foto, permisiunile necesare fiind acordate apoi chiar de victimă. Mai departe, aplicaţia funcţionează în fundal, iar cum majoritatea telefoanelor nu sunt prevăzute cu mecanism care să permită acoperirea lentilelor camerei foto, colectarea şi trimiterea de poze se poate desfăşura pe toată durata de viaţă a telefonului, ori de câte ori este disponibilă o conexiune la internet.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult