Apple ar putea transforma accesoriul Apple Watch într-un glucometru fără înțepături

26.02.2023
Apple ar putea transforma accesoriul Apple Watch într-un glucometru fără înțepături
foto: Apple

Pentru utilizatorii Apple Watch, testul de glicemie ar putea deveni la fel de simplu ca și măsurarea pulsului.

Potrivit surselor apropiate companiei americane, Apple testează deja la stadiul de prototip un nou tip de senzor pentru măsurarea glicemiei, care funcționează fără înțepătură. Inițial, dispozitivul care folosește lumină pentru obținerea măsurătorilor era de mărimea unui frigider, însă inginerii Apple l-ar fi redus până la dimensiunea unui smartphone, fiind doar o chestiune de timp până ce tehnologia va fi miniaturizată până la forma unui modul ușor de încorporat în carcasa unui telefon sau smartwatch.

Referit sub numele de cod E5, proiectul vizează materializarea unei idei formulată prima dată de către fondatorul Steve Jobs, anume, dezvoltarea unui test neinvaziv și continuu pentru măsurarea glucozei din sânge. Dacă se materializează inovația ar putea ajuta milioane de diabetici din lumea întreagă, totodată oferind un ajutor prețios pentru diagnosticarea timpurie a persoanelor pre-diabetice. Afecțiune deseori fără simptome, diabetul este unul dintre factorii declanșatori pentru multe alte boli care reduc calitatea vieții și speranța de viață.

Spre dispozitivele care folosesc ace și teste de unică folosință pentru masurarea glicemiei, abordarea folosită de Apple se bazează pe o versiune miniaturizată a spectroscopiei de laborator. Adaptat folosind tehnologiile silicon photonics, un cip dedicat va realiza întreaga măsurătoare pe baza luminii absorbite la nivelul pielii. Sistemul presupune folosirea unui laser acordat pe o anumită lungime de undă încât lumina să fie absorbită de țesutul aflat sub nivelul pielii. Ținta este așa numitul fluid interstițial -substanțe care permează în afară vaselor de sânge și care absorb glucoza. Lumina este reflectată în așa fel încât să permită determinarea nivelului de glucoză fără nevoia unei mostre de sânge.

Aparent proiectul derulat sub ramura Exploratory Design Group (XDG) reunește eforturile a sute de ingineri și include numeroase teste clinice derulate în ultimii cel puțin 10 ani. În stilul caracteristic, reprezentanții Apple refuză orice comentarii pe tema produselor nelansate, însă putem aștepta ca noua funcție să-și facă apariția într-una din viitoarele generații Apple Watch.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult