Apple va putea detecta fisuri în ecranele iPhone, înainte ca dauna să devină vizibilă

15.08.2021
Apple va putea detecta fisuri în ecranele iPhone, înainte ca dauna să devină vizibilă

În viitor, iPhone-urile echipate cu tehnologia brevetată de Apple vor putea alerta utilizatorii atunci când ecranul a suferit micro fisuri și chiar programa în avans înlocuirea la centrul de service.

Pornind de la premisa cum că procesul de fisurare a ecranelor iPhone nu se produce instantaneu decât rarele ocazii când telefonul suferă lovituri foarte puternice, Apple dezvoltă un sistem pentru detectarea micro-fisurilor care, deși nu se văd, ar putea duce la spargerea generalizată a sticlei ecranului.

Acest proces este bine cunoscut posesorilor de autoturisme, o mică pietricică care lovește parbrizul la viteze de autostradă putând cauza fisuri minuscule, uneori complet invizibile, dar care vor „înflori” în zilele săptămânile următoare. De altfel, Apple a și dezvoltat o variație a aceste tehnologii care permite detectarea fisurilor în parbrize aflate la stadiu incipient, sperând să o licențieze producătorilor auto interesați să o implementeze ca pe un sistem de siguranță adresat șoferilor.

Fie că se produce la contactul cu o pietricică aruncată de anvelopele altui autoturism, din pricina scăpării telefonului pe jos, sau din pricina unui defect de fabricație care se manifestă în timp, fisurarea ecranului iPhone este o problemă costisitor de rezolvat.

Rămâne de văzut cât de util va fi utilizatorilor noul sistem pentru detectarea integrității ecranului, din moment ce alerta primită vine după ce evenimentul care ar putea duce în cele din urmă la fisurarea vizibilă a ecranului s-a produs deja. Într-un posibil scenariu, la achiziționarea unui iPhone second-hand ai putea verifica starea ecranului accesând informațiile afișate într-un nou meniu de diagnosticare, evitând posibilele „țepe”.

fisuri iPhone

Însă la fel de probabil este și ca Apple să folosească măsurătorile obținute pentru a respinge anumite solicitări pentru reparații iPhone în perioada de garanție, pe motiv că respectivele fisuri sunt produse din neglijența utilizatorului și nu din cauza vreunui defect de fabricație. Spre exemplu, brevetul descrie folosirea senzorului „de stres” în combinație cu temperatura măsurată la nivelul ecranului, stabilind când de probabilă este fisurarea ecranului în diverse situații.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult