Atlet cu picioare prostetice, respins la jocurile olimpice

18.01.2008
Atlet cu picioare prostetice, respins la jocurile olimpice

Oscar Pistorius este un atlet sud-african cu picioarele amputate sub genunchi, dar care participă la curse de sprint. Acest lucru este posibil cu ajutorul unor proteze din fibră de carbon în formă de lamă. Poreclit Blade Runner, Oscar a depus o petiţie la Asociaţia Internaţională a Federaţiilor de Atletism pentru a participa la jocurile olimpice, iar protezele sale au fost testate în luna noiembrie a anului trecut.

Oscar Pistorius

Răspunsul federaţiei a fost anuţat de curând şi a fost unul negativ. Motivul? Membrele artificiale folosite de atlet sunt de trei ori mai eficiente pentru conservarea energiei decât cele naturale. În urma testelor s-a arătat că Oscar foloseşte cu 25% mai puţină energie decât un atlet care aleargă cu aceeaşi viteză. Folosirea protezelor ar intra în conflict cu regula federaţiei care interzice utilizarea unor elemente mecanice pentru a obţine un avantaj faţă de alţii care nu le poartă.

Oscar Pistorius

Oscar Pristorius a afirmat că va face recurs la decizia forului olimpic. Din punctul său de vedere nu au fost analizate destule variabile pentru a lua o decizie de asemenea importanţă. În practică, membrele folosire de Pretorius nu îi permit un start rapid, iar alergarea în zona curbată a pistei este dificilă. Dar se pare că în linie dreaptă acestea îl ajută să fie mai rapid decât un atlet de performanţă. Controversa creată este încă la început şi nu pare că se va încheia prea repede.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News