Atracţiile CES 2008

Atracţiile CES 2008
CES 2008 – Atracţii diverse

LimePC

LimePC reprezintă o serie de computere portabile produse de către o firmă necunoscută la noi (THTF – Tsinghua Tongfang), dar care se remarcă prin design-ul simplist, dimensiunile foarte reduse şi dotările bine adaptate la cerinţele utilizatorilor. Seria LimePC cuprinde un UMPC, un HandHeld PC şi un PalmPC, toate cu sistem de operare Linux.

Consumul redus de putere este garantat de cip-urile mobile GT FreeScale ce stau la baza tuturor modelelor din serie. Alături de procesor, conectivitatea Wi-Fi, tehnologia Bluetooth 2.0 EDR şi ecranul sensibil la atingere sunt elemente comune seriei LimePC.

Cel mai mare dintre ele este UMPC-ul care beneficiază de un hard-disk cu capacitate de 30 GB, până la 100 GB. PalmPC-ul şi HandHeld-ul încap cu uşurinţă în buzunarul de la pantaloni pentru că locul HDD-ului este luat de memoriile flash (8 GB sau 16 GB).

LimePC

iRiver M20 GPS Media Player

iRiver este una dintre companiile ce au produs surprize la CES 2008. În afară de iRiver Phone, au prezentat o mulţime de playere multimedia portabile interesante, iar cel mai tare astfel de gadget este iRiver M20 GPS.

După cum spune numele, avem de a face cu un PMP înzestrat cu receptor GPS. De ce este recomandat în locul unui telefon cu GPS? Pentru că display-ul de 7 inch face diferenţa. Orice şofer ar fi încântat de un astfel de dispozitiv cu ecran atât de generos – nu trebuie să se chinuie să descifreze indicaţiile mici şi înghesuite de pe un telefon cu display de 2.4 inch să spunem.

În afară de funcţiile multimedia obişnuite existente pe un PMP respectabil (audio, foto, video într-o multitudine de formate), M20 mai dispune de un tuner TV digital (DMB) care din păcate nu funcţionează în România.

iRiver M20 GPS

Viitorul este “fashion” – HP confirmă

Microsoft a spus că viitorul calculatoarelor este “Fashion”. Eu unul sunt de acord ca viitoarele computere, dar şi celelalte gadget-uri să poarte o “amprentă specială”.

Se pare că şi produsele HP (probabil nu datorită previziunilor Microsoft) urmează o tendinţă fashion, fapt demonstrat prin prezentarea a patru notebook-uri din seria Pavilion, frumos “pictate” şi modelate în 10 feluri, de către 10 cunoscuţi designeri.

HP Pavilion notebooks HP Pavilion notebooks
HP Pavilion notebooks HP Pavilion notebooks

Polaroid / Zink Digital Instant Mobile Photo Printer

Denumirea aleasă de producător este obositor de lungă, iată pe scurt cum putem defini acest gadget: imprimantă portabilă. Numele cu siguranţă nu-ţi este străin, dar tehnologia ce se ascunde în spatele său este de apreciat.

Cu un astfel de dispozitiv, printezi imagini de pe telefonul mobil fără să-ţi pese de consumul de cerneală – el de fapt nici nu intră în calcul, mulţumită tehnologiei Zink (Zero Ink) bazată pe reacţii chimice. Conform Zink, “puterea stă în hârtie”, iar culorile se activează odată ce aceasta trece prin dreptul capului de printare termal. Fotografiile pot fi trimise fie prin Bluetooth, fie prin Wi-Fi. De asemenea, poţi folosi funcţia PictBridge.

Imprimanta Polaroid / Zink Digital costă 149 $ şi va fi disponibilă în S.U.A, cel mai probabil din septembrie 2008. Mai multe informaţii în filmuleţul de mai jos.

Everex Cloudbook

Iată un competitor serios pentru ASUS Eee PC. Everex Cloudbook costă tot 400 $, însă oferă mai mult spaţiu de stocare (30 GB). În rest, aceleaşi specificaţii cu excepţia procesorului – unul extrem de economic şi poate chiar mai performant (VIA C7 ULV, 1.2 GHz). Un test practic ne-ar edifica asupra acestui aspect. Sistemul de operare este Linux (gOS Rocket).

Aplicaţiile preinstalate cuprind browser de Internet Mozilla Firefox, gMail, Meebo, Skype, Xing Movie Player, Open Office 2.3 etc.

Everex CloudBook se va găsi pentru început la Walmart.com, din 25 ianuarie 2008.

Everex Cloudbook

GPS şi Bluetooth pe card miniSD

miniSD Despre cardul de memorie SD cu Wi-Fi (Eye-Fi) am scris în trecut, avantajele sale sunt incontestabile. Cel puţin la fel de promiţător este şi cardul miniSD înzestrat cu GPS şi Bluetooth, produs de Spectec.

Dacă ai un gadget compatibil cu memorii miniSD, dar care nu dispune de Bluetooth şi GPS, vei găsi util acest card mai special. Este dedicat mai cu seamă persoanelor care doresc să beneficieze de sisteme de navigare prin GPS cu investiţii minime. Tehnologia Bluetooth ajută la stabilirea şi transmiterea semnalului GPS către dispozitivul mobil.

Preţul şi disponibilitatea nu sunt cunoscute încă.

CES 2008 – Monitoare şi plasme

Industria monitoarelor s-a diversificat din ce în ce mai mult în ultimii ani, iar o expoziţie precum CES 2008 este una din cele mai bune ocazii pentru producători de a-şi etala cele mai spectaculoase modele. De la televizoare LCD gigantice, monitoare OLED şi tactile, până la prototipul Laser TV, toate şi-au gasit un loc în standurile show-ului IT din Las Vegas.

Plasmă de 150” de la Panasonic

Plasma de 150

Conform unui mic calcul matematic, diagonala acestui „perete” cu afişaj este de 381 cm, iar înălţimea se apropie de 1,9 m. Rezoluţia 4k este probabil echivalentă cu 4096×2160 de pixeli, aproape 8 milioane în total. Informaţiile despre el se rezumă la anul în care va fi disponibil comercial, şi anume 2009, în ciuda faptului că unii vorbesc de o perioadă de livrare de 5 ani.

OLED de 31” şi 14” de la Samsung

OLED de 31” de la Samsung

Da, de la Samsung şi nu de la Sony care este părintele primului ecran OLED. Oricum, nu le puteţi cumpăra deoarece sunt doar prototipuri, preţul fiind prea prohibitiv pentru a fi introduse în producţie. Vizitatorii CES 2008 au avut privilegiul să poată admira constrastul de 1.000.000:1, rezoluţia HD pentru ambele ecrane şi talia de fotomodel. În final, va trebui sa ne mulţumim tot cu Sony XEL-1 la un preţ apropiat de 1800$.

Pioneer Kuro – o plasmă zveltă

Pioneer Kuro – o plasmă zveltă

Doar 9 mm măsoară grosimea la nivelul ecranului acestui concept prezentat la standul Pioneer în Las Vegas. Diagonala de 50 inch se poate încadra în dimensiunile specifice segmentului high end pe care îl vizează producătorul nipon. Ca şi în cazul altor produse de tip concept, detalii precum preţul sau disponibilitatea rămân un mister.

Titlul de „cel mai subţire LCD TV” este disputat de LG, Sharp, Hitachi şi JVC

Cel mai subţire LCD TV de la JVC

Aşa cum am precizat acum câteva zile, una din vedetele CES 2008 în materie de televizoare LCD este LG LGX. Grosimea de doar 43mm este cu adevărat impresionantă. Cu o diagonală de 42” şi iluminare cu LED-uri, acesta are o rată de contrast de 15.000:1 şi poate reda semnal video 24p. Hitachi se pare că are în buzunar un televizor cu grosimea de 0.75” şi o plasmă zveltă cu grosimea de 1.5”.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News