Carne de pui crescută în laborator, aprobată în Statele Unite pentru consumul uman

22.06.2023
Carne de pui crescută în laborator, aprobată în Statele Unite pentru consumul uman
Carne Beyond Meat

Carnea de pui crescută în laborator a fost aprobată pentru consum uman de către autoritatea FDA (US Food and Drug Administration), două companii urmând să livreze carne „de cultură” către restaurante și lanțuri fast food de pe teritoriul SUA.

Dacă până acum, preparatele din carne de pui crescută în laborator au fost aprobate doar în cadrul unor experimente la scară redusă, fiind servite în restaurante drept „specialități” pentru clienții curioși, carnea „cultivată” la scară industrială ar putea înlocui în curând alternativele și așa nu de foarte bună calitate, livrate din fermele de păsări cu regim intensiv.

Deși Singapore a fost prima țară din lume care a aprobat pentru vânzare și consum produse din carne de pui crescută în laborator, SUA ar putea fi prima națiune care adoptă la scară largă acest aliment, prin influența lanțurilor de tip fast-food răspândite pe întreg teritoriul țării. De ajutor ar putea fi și organizațiile care militează pentru drepturile animalelor, ai căror reprezentanți s-au grăbit să aclame decizia considerată una istorică pentru industria alimentară, marcând începutul tranziției către o industrie bazată pe „cultivarea” produsului finit prin metode de clonare celulară care evită sacrificarea de animale vii.

Dezvoltat de o companie americană numită Upside Foods, noul sortiment de carne de pui este obținut printr-o tehnologie de „cultivare” a celulelor extrase din animale vii (în cazul de față, pui de găină), metoda returnând cantități aproape nelimitate de „produs” fără sacrificarea altor animale.

„În loc de tot acel pământ și toată acea apă care este folosită pentru a hrăni aceste animale care sunt sacrificate, putem face asta într-un mod diferit”, a spus Josh Tetrick, co-fondator și director executiv al Eat Just, care operează. Carne bună.

Deși acordul FDA a fost obținut în mod formal încă de anul trecut, adevăratul obstacol era reprezentat de către Departamentul Agriculturii al SUA, care trebuia să-și dea acceptul final. În cele din urmă, noul sortiment de carne ar putea ajunge și în magazinele europene, dacă primește aprobările necesare din partea autorităților UE, de asemenea grăbite să adreseze probleme precum consumul de resurse și impactul de mediu al fermelor de animale convenționale.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult