Carnea artificială va ajunge și în dieta consumatorilor europeni

14.10.2020
Carnea artificială va ajunge și în dieta consumatorilor europeni

Meat4All, un proiect de cercetare aparținând unei companii spaniole de biotehnologie, tocmai a primit finanțare prin Fonduri Europene. Scopul este acela de a furniza produse din carne artificială sigure de consumat, obținute în mod ecologic și fără a sacrifica animale la abator.

Inițiativa susținută de președintele Uniunii Europene, Ursula von der Leyen, face parte din Planul Verde pentru blocul comunitar și reprezintă doar una dintre măsurile necesare pentru transformarea UE într-o regiune “climate-neutral”, cu aport net-zero de gaze cu efect de seră, până în anul 2050.

Carnea artificială, acceptată și pe teritoriul UE

La fel ca oriunde în lume, obținerea cărnii cu ajutorul fermelor operate în regim intensiv este un proces cu aport masiv de gaze cu efect de seră. Acestea sunt generate pe întreg lanțul de producție, începând cu obținerea furajelor din care sunt hrănite animalele, climatizarea fermelor pe tot timpul anului, până la digestia în stomacul acestora – ceea ce înseamnă că există o nevoie imperativă de a regândi modul în care Europa produce alimente și asigură populației necesarul de hrană.

Stimularea investițiilor în energie regenerabilă și îmbunătățirea izolației clădirilor (lucru pe care și Comisia s-a angajat să-l facă) reprezintă doar o etapă insuficientă pentru îndeplinirea obiectivelor climatice asumate. Astfel, se impun măsuri mult mai drastice pentru reducerea amprentei de poluare, atingând inclusiv arii în mod normal considerate subiect tabu, cum ar fi alternativele din carne, indiferent dacă este vorba de carne cultivată în laborator sau proteine ​​pe bază de plante.

Livrat de compania BioTech Foods, produsul numit Ethicameat sicne 2017 este în esență carne de porc obținută din celule clonate în condiții de laborator, fără a apela la sacrificarea de animale vii.

Este pentru prima dată când Europa participă în mod activ la noul trend pentru „cultivarea” produselor din carne artificială, ca alternativă sustenabilă la proteinele din sursă animală.

Urmând etapei inițiale de testare și evaluare, este așteptat ca metodele dezvoltate de BioTech Foods să fie implementate la scară largă, carnea artificială devenind în cele din urmă un ingredient important și în dieta consumatorilor europeni.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult