Cel mai ieftin sortiment de „carne” ar putea fi obţinut din insecte, procesarea cu aditivi speciali adăugând gustul şi textura dorită

03.06.2019
Cel mai ieftin sortiment de „carne” ar putea fi obţinut din insecte, procesarea cu aditivi speciali adăugând gustul şi textura dorită

Potrivit unui raport publicat de specialişti americani din industria alimentară, cererea tot mai mare de alimente ar putea fi suplinită într-un mod mai eficient şi cu un impact mai redus asupra mediului înconjurător procesând materia primă obţinută de pe urma coloniilor de insecte crescute în condiţii de laborator.

Spre deosebire de fermele tradiţionale de animale, cele care vor găzdui colonii de insecte modificate genetic pentru a produce tipul de „carne” dorit pentru consumul uman ocupă mai puţin spaţiu,  necesită mai puţine resurse (ex. apă, nutrienţi) şi produc mai puţine deşeuri care se afecteze mediul înconjurător.

Ideale pentru producţia de masă, fermele de insecte ar fi mult mai compacte decât cele clasice şi mai uşor de automatizat folosind sisteme robotizate. Pe lângă provocarea deloc uşoară de a convingea oamenii să consume preparate din carne obţinute de pe urma culturilor de insecte, un alt obstacol este perfecţionarea unor metode pentru procesarea la scară industrială a cărnii, astfel încât produsul rezultat să preia textura şi gustul preparatelor din carne tradiţionale (ex. hamburgeri de porc, vită, carne de pui, etc.)

Potrivit unor analize preliminare, produsele din carne ar putea căpăta gustul şi textura dorită folosind culturi de insecte modificate genetic pentru a produce exact tipurile de proteine întâlnite în carnea de vită, porc, etc.

Spre deosebire de carnea sintetică crescută în condiţii de laborator folosind culturi de celule vii obţinute de la specii de mamifere, culturile derivate din insecte nu necesită fixarea pe un substrat special şi imitarea precisă a condiţiilor existente în organismele vii. Multe tipuri de celule extrase din insecte pot fi „cultivate” în suspensie de nutrienţi şi crescute în cuve speciale, cu costuri incomparabil mai mici.

Textura cărnii ar putea fi obţinută folosind lumină şi bio-roboţi care să imite contracţiile muschilor. Însă gustul cărnii obţinută din specii de insecte până acum străine consumului uman ar putea pune probleme, nevoia aplicării unei procesări prea costisitoare riscând să crească prea mult costul produsului finit.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult