Cât timp poate un stick USB să păstreze datele de pe el în siguranță?

15.05.2023
Cât timp poate un stick USB să păstreze datele de pe el în siguranță?
Foto: Pixabay/EsaRiutta

Mulți oameni păstrează date importante pe stick-uri USB, dar foarte puțini știu cât timp sunt acestea în siguranță pe aceste medii de stocare. Aceste dispozitive au o durată de viață limitată, iar aceasta diferă semnificativ de la un producător de altul.

Mai mult, durata de viață este influențată și de alți factori, precum: calitatea construcției, ciclurile de scriere, temperatura ambientală, praful sau umiditatea.

Nu vă așteptați ca pozele pe care le puneți pe un stick să poată fi accesate peste câteva zeci de ani.

Rezistă la șocuri, dar nu și la trecerea timpului

Stick-urile de memorie folosesc memorie NAND flash. Aceasta reține datele chiar și atunci când este deconectată de la sursa de energie. Informațiile sunt stocate în celule de memorie, care folosesc electroni captivi într-o poartă flotantă pentru a reprezenta valorile binare 1 și 0. Pe măsură ce trece timpul, încărcătura electrică din celule se pierde, iar datele se degradează.

Citește și: Cum cureți ecranul unui televizor fără să-l deteriorezi. Instrucțiuni de la Samsung și LG

În condiții normale de utilizare și dacă sunt depozitate corect, stick-urile USB de la un producător respectabil ar trebui să păstreze datele în siguranță timp de cel puțin 10 ani.

Aceasta nu este o estimare sau un număr bazat pe studii. Standardul JEDEC JESD47, folosit de unii producători, cere ca stick-urile să reziste timp de 10 ore când sunt operate la o temperatură de 125 de grade Celsius. Acesta este echivalentul a 10 ani la temperaturi 55 de grade Celsius.

Sursa: How-To Geek

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult