Cel mai mare ecran 3D “fără ochelari” măsoară 200 inch

03.11.2011
Cel mai mare ecran 3D “fără ochelari” măsoară 200 inch

JVC Kenwood, în cooperare cu Institutul National de Informaţie şi Comunicare din Japonia, a realizat cel mai mare ecran 3D autostereoscopic din lume.

ecran 3D fără ochelari

Ecranul cu o diagonală de peste 5 metri este capabil să afişeze imagini 3D Full HD care pot fi urmărite fără ochelari, din până la 57 perspective diferite. Efectul este obţinut cu ajutorul a 57 videoproiectoare, montate în spatele unui ecran prevăzut cu filtre ce asigură o tranziţie lină între fiecare perspectivă de proiecţie.

Câmpul de vizionare efectiv este destul de limitat, având o amplitudine de numai 13°, însă permite spectatorilor să schimbe perspectiva din care privesc obiectele afişate păşind pur şi simplu către stânga sau dreapta ecranului. Spre exemplu, dacă imaginea afişată prezintă interiorul unui autoturism, vizitatorii pot vedea cum arata volanul sau scaunele din spate plimbându-se pur şi simplu pe lângă ecran, ca şi cum in spatele acestuia ar fi autoturismul real.

Sistem cu 57 videoproiectoare

Din păcate obţinerea de imagini sau secvenţe video pentru un astfel de ecran este o sarcină dificilă, fiind nevoie să acoperim simultan toate unghiurile de vizualizare posibile. În mod ideal, cele 57 de poze necesare pentru compunerea unei singure imagini 3D sunt obţinute mutând obiectivul camerei foto în incremente de 2 cm, paralel faţă de subiectul fotografiat.

Din fericire scenele în mişcare pot fi generate şi virtual, apelând la un sistem de animaţie computerizată care elimină nevoia pentru construirea unei camere video foarte costisitoare.

Cel puţin în versiunea actuală, tehnologia dezvoltată de JVC Kenwood şi experţii institutului japonez este mult prea costisitoare pentru a fi implementată în produse de larg consum. Avem totuşi şanse să admirăm astfel de ecrane în cadrul expoziţiilor, saloane auto şi alte evenimente cu public.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News