Care este, de fapt, cea mai comună greșeală pe care o fac toți românii cu centrale termice

05.07.2020
Care este, de fapt, cea mai comună greșeală pe care o fac toți românii cu centrale termice

Esențială pentru confortul locuinței, centrala termică se poate defecta dacă omiți să faci aceste verificări de rutină. Iată câteva reguli de prevenție pentru centrale termice, prin care poți evita cele mai comune probleme de funcționare.

Probleme la centrale termice și soluțiile acestora

Nu mai pornește centrala termică

Inspectează vizual manometrul prezent la vedere pe panoul de comandă al centralei și asigură că presiunea indicată nu este mai mică decât valoare de 1 Bar. Dacă este cazul, caută în zona țevilor de circulație aflate la partea de jos robinetul pentru umplere instalație (consultă manualul de utilizator al centralei pentru a afla locația sa exactă) și slăbește rotind în sensul invers acelor de ceasornic, până când începe să se audă sursurul apei sub presiune. Urmărind indicațiile manometrului, închide robinetul înainte ca presiunea să depășească valoarea de 2 Bar.

Centrale termice din care curge apa

În cazul depășirii limitei de presiune prescrisă de constructorul centralei termice (ex. 3 bar), excesul de apă va fi purjat afară din instalație prin intermediul valvei automate de suprapresiune. Contactează un tehnician pentru service centrale termice, dacă în utilizare normală constați că presiunea în circuitul de încălzire crește nejustificat de mult, sau coboară frecvent sub limita minimă – vasul de expansiune al centralei ar putea fi defect.

Zgomot de apă sub presiune pe circuitul de încălzire

Asigură că ai cel puțin un calorifer cu robineții de trecere complet deschiși. Instalarea de robineți cu termostat pe fiecare calorifer și apoi reducerea progresivă a încălzirii doar prin intermediul acestora poate bloca circuitul de încălzire al centralei, riscând arderea pompei de circulație. Folosește în schimb un termostat de cameră conectat direct la centrala de apartament, care să închidă circuitul de încălzire atunci când temperatura setată a fost atinsă. Bolboroseala sau loviturile care se aud din centrală termică pot indica faptul că aerisirea instalației nu s-a făcut corespunzător, sau că schimbătorul de căldură primar este colmatat prin acumularea de calcar.

centrale termice

Apa caldă se oprește sau are variații de temperatură

Reglează din centrala termică exact la temperatura apei de care ai nevoie pentru îmbăiere. Obiceiul combinării cu apă rece de la robinet poate cauza un debit insuficient de apă pe circuitul de apă caldă, cauzând oprirea flăcării. Dacă este posibil, evită să ai alți consumatori de apă caldă în timp ce este folosit dușul, orice variații ale debitului inducând fluctuații nedorite de temperatură. Alternativ, o soluție mai costisitoare dar care elimină complet acest neajuns este instalarea unui boiler pentru centrale termice.

Flacăra centralei termice se aprinde și stinge imediat

Verifică dacă stecherul centralei nu a fost introdus invers în priză, cauzând inversarea fazei cu nulul pe cablul de alimentare. Repoziționează stecherul, resetează centrala de la buton și încearcă din nou.

Unele calorifere nu se încălzesc suficient, sau rămân reci

Mai ales în cazul circuitelor de încălzire cu multe calorifere, sau foarte lungi, echilibrarea hidraulică a instalației este foarte importantă pentru funcționarea eficientă a unei centrale termice. Deschide la maximum robinetul de pe caloriferul aflat la cel mai îndepărtat punct al circuitului de încălzire. Pentru caloriferele următoare, închide progresiv robineții de trecere, astfel încât caloriferul aflat cel mai aproape de centrală să aibă robinetul doar puțin întredeschis. Refă ajustările până când constați că toate caloriferele din circuit se încălzesc la fel de repede și la temperaturi comparabile. Verifică supapele de aerisire prevăzute pe fiecare calorifer și asigură că nu este rămas aer în instalație.

centrale termice

Centrala termică pe lemne scoate fum

Orice centrală pe lemne scoate fum pe coș, însă când fumul ajunge și în camera unde aceasta este instalată problema trebuie adresată urgent. Verifică etanșeitatea coșului de evacuare și dacă nu cumva acesta este colmatat prin acumularea de funingine și depuneri de gudron. Depunerile de gudron pot fi în special periculoase, deoarece acestea se pot auto-aprinde în nopțile friguroase când alimentezi centrala cu mai multe lemne decât de obicei, cauzând supraîncălzirea coșului de evacuare și un posibil incendiu.

Fierbe apa în centrala pe lemne

Penele de curent fot fi îndeosebi periculoase în exploatarea centralelor pe lemne. Contactează un tehnician autorizat și asigură-te că în echiparea centralei pe lemne este inclus și un circuit auxiliar pentru alimentarea pompei de circulație, respectiv oprirea focarului în condiții de siguranță, care să se activeze automat în cazul lipsei alimentării cu energie electrică de la rețeaua primară. Ca o minimă măsură de siguranță, instalează o vană de suprapresiune automată prevăzută cu circuit de evacuare a apei fierbinți racordat direct la canalizare sau un spațiu ferit din exteriorul locuinței, evitând astfel accidentarea gravă a persoanelor aflate în încăpere.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult