Cercetătorii au învăţat două maimuţe să controleze cu mintea un scaun cu rotile

04.03.2016

O echipă de cercetători de la Duke University din SUA a dezvoltat un scaun cu rotile care este controlat de mintea utilizatorului – în acest caz două maimuţe.

Prototipul se bazează pe tehnologia Brain-Machine Interface (BMI), care este destul de invazivă. Controlul este realizat prin intermediul unor mici electrozi neurali care sunt implantaţi în creierul animalelor.

Tehnologia BMI a fost folosită în trecut în Japonia cu succes pe un şobolan, care a învăţat să controleze prin intermediul acesteia un vehicul.

Maimuţele au învăţat în mai puţin de o zi să se descurce cu scaunul cu rotile. Puse într-o încăpere, cele două animale au reuşit să ducă scaunul, prin puterea minţii, la un bol cu fructe.

Oamenii de ştiinţă speră ca această tehnologie să fie adaptată pentru a fi folosită de oameni. Principala problemă o reprezintă în acest moment autonomia de doar două ore a BMI.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult