China testează ”procurorul AI”, care te poate trimite la închisoare cu acuratețe de 97%

28.12.2021
China testează ”procurorul AI”, care te poate trimite la închisoare cu acuratețe de 97%
foto: European Union-EP

Replicând în viața reală scenarii din filme SF precum Robocop și Minority Report, China a dezvoltat un sistem de inteligență artificială care poate stabili vinovăția infractorilor implicați în delicte comune, aplicând pedepse în timp record fără „inconvenientul” parcurgerii metodice a tuturor etapelor dintr-un proces judiciar convențional, cum ar fi termene de judecată multiple și audierea martorilor.

Dezvoltat de cercetători chinezi și testat deja împreună cu Procuratura din regiunea Shanghai Pudong, sistemul guvernat de inteligență artificială poate analiza în mod direct probele și acuzațiile depuse la dosar, identificând crimele comise pentru încadrarea juridică a faptei și stabilirea formală a acuzațiilor. Momentan, verificat procurori care desfășoară în paralel aceeași activitate, sistemul computerizat livrează acuzații similare pentru mai mult de 97% dintre dosarele procesare, restul de 3% încadrându-se în marja de eroare cu potențial de îmbunătățire prin perfecționarea suplimentară a algoritmilor folosiți.

Potrivit concluziilor oferite de cercetătorii implicați în proiect, „System 206 poate înlocui procurorii în procesul de luare a deciziilor într-o anumită măsură”.

Sugerând mai degrabă apartenența la o întreagă clasă de experimente derulate de China, AI-ul denumit System 206 mai este folosit și în activități fără efect decizional asupra sentințelor primite de infractorii prinși în angrenajul sistemului judiciar chinez, cum ar fi analizarea dovezilor și determinarea gradului de pericol pe care o persoană listată în dosar îl are asupra publicului general.

Având în vedere faptul că procesul decizional se bazează pe algoritmi și criterii pre-programate, excluzând parțial sau total factorul uman, rămâne de văzut cât de departe va duce actualul regim aplicarea „corectă și echitabilă” a legii și ordinii publice pe teritoriul Chinei.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult