Cum ar fi reușit Ucraina să distrugă o navă militară rusă aflată în portul ocupat Berdeansk

24.03.2022
Cum ar fi reușit Ucraina să distrugă o navă militară rusă aflată în portul ocupat Berdeansk
Foto: captură de ecran

Ucraina a reușit să dea o nouă lovitură grea invadatorilor din Rusia prin distrugerea unei nave militare în portul Berdeansk, aflat la 100 de km în spatele liniilor inamice.

Nava de desant marin Orsk a fost scufundată în port, fapt care va îngreuna folosirea acestuia. Incidentul va încetini și mai mult aprovizionarea trupelor rusești, care și așa se confruntă, potrivit analiștilor militari, cu multe lipsuri.

De pe vas au fost descărcate recent tancuri și muniție.

În atac au fost avariate alte două nave de desant marin, aflate în apropierea Orsk. Aici, forțele ruse au făcut o nouă greșeală. Navele militare nu trebuie ținute atât de aproape una de alta pe timp de conflict.

Citește și: O companie de tehnologie continuă să își plătească angajații înrolați în armata Ucrainei

Anunțul privind scufundarea navei a fost făcut de forțele ucrainene. Ulterior au apărut pe internet mai multe înregistrări video în care vasul arde în port.

Potrivit unor surse, pentru acest atac ucrainenii au folosit o rachetă balistică OTR-21 Tochka. Varianta Scarab C are o rază de acțiune de până la 185 de km și o greutate de 1.800 de kg.

Orsk, o navă din clasa Tapir (NATO: Alligator), a fost primul vas rusesc care a intrat în Berdeansk după ce portul a fost ocupat de ruși, transmite BBC. Momentul a fost exploatat de propaganda rusă, care l-a numit un „moment epic”.

Navă din clasa Tapir (Project 1171), din care făcea parte și Orsk. (Foto: Wikimedia)

Navele din această clasă au un deplasament, goale, de 3.400 de tone (maxim de 4.700 de tone încărcate) și pot transporta 20 de tancuri, 45 de vehicule blindate și peste 400 de militari. La aceștia se adaugă 55 de membri ai echipajului.

Clasa Tapir a intrat în serviciu în 1964, iar doar patru vase se mai aflau, înainte de acest război, în serviciu activ.

Pentru Ucraina, momentul este important deoarece se crede că nava Orsk a participat la capturarea Peninsulei Crimeea, în 2014.

Citește și: „Dictatorul nebun și fără suflet”. Părintele rus al Tetris l-a criticat dur pe Putin pentru invadarea Ucrainei

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult