Cum au reușit americanii să le dea ucrainenilor sisteme Stinger secrete scoțând câteva șuruburi

09.03.2022
Cum au reușit americanii să le dea ucrainenilor sisteme Stinger secrete scoțând câteva șuruburi
Foto: Wikimedia

Unele echipamente militare vestice, precum sistemele Stinger, nu pot fi livrate ușor ucrainenilor pentru a lupta împotriva invadatorilor lui Vladimir Putin deoarece unele versiuni includ tehnologie secretă, care ar putea ajunge pe mâna rușilor. De aceea, într-o primă fază a fost stopată, la Pentagon, trimiterea în Ucraina de lansatoare de rachete sol-aer portabile. Există o variantă a sistemului care nu poate fi exportată, iar aceasta se află în dotarea forțelor armate ale Statelor Unite.

Sistemele din stocurile americane includ echipamente secrete, pe care cele produse sub licență în Germania sau Turcia nu le au. Dar, prin scoaterea câtorva șuruburi din lansator a fost posibilă eliminarea echipamentelor sensibile. Astfel rachetele au ajuns în Ucraina, unde au doborât zeci de aeronave inamice, inclusiv unele avioane mai moderne, precum Su-34 sau Su-35.

„Ar fi trebuit să le oferim aceste arme cu mulți ani în urmă”, a declarat William Taylor, un fost ambasador american la Kiev, pentru Wall Street Journal. Totuși, unii experți susțin că autoritățile de la Washington nu au făcut acest lucru de teamă ca nu cumva o astfel de acțiune să fie pretextul căutat de Rusia pentru un atac.

Citește și: De ce unii experți se opun instituirii unei zone fără zbor (no-fly) în Ucraina

Administrația Obama a oferit puține ajutoare pentru Ucraina după anexarea de către Rusia a Crimeei, la începutul lui 2015.

Acum situația este diferită, deoarece înfrângerea Ucrainei poate avea efecte catastrofale. Administrația Biden a cerut fonduri în valoare de 10 miliarde de dolari pentru susținerea Ucrainei, din punct de vedere militar, umanitar și economic.

Stinger, un sistem extrem de eficient

FIM-92 Stinger este un sistem de tip MANPADS (man-portable air-defense system) care poate fi operat de o singură persoană. Dispozitivul poate fi montat și pe vehicule terestre sau elicoptere. Sistemul a intrat în serviciul activ al SUA în 1981 și este folosit de armatele din 30 de țări.

Rachetele folosite de Stinger sunt de tip „infrared homing”, adică urmăresc ținte care generează căldură. Radiațiile infraroșii sunt emise de corpuri fierbinți, precum motoarele avioanelor și ale elicopterelor.

Momentul când o rachetă sol-aer (cel mai probabil Stinger) distruge un elicopter rusesc Mi-35:

Citește și: Drona ieftină, produsă în Turcia, care a provocat distrugeri masive armatei ruse în Ucraina

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult