Curiosity a început forarea solului planetei Marte

11.02.2013
Curiosity a început forarea solului planetei Marte

La jumătate de an după a atins suprafaţa planetei Marte, vehiculul de cercetare Curiosity a devenit primul echipament construit de om care a forat  în solul acestei planete, scopul fiind analizarea structurii chimice şi descoperirea unor eventuale urme care să susţină teoria conform căreia solul acestei planete a fost odată umed.

Analiza geologică a planetei Marte a început acum 37 de ani, când sondele Viking au descoperit primele văi, şanţuri şi urme de eroziune care au prezentat similitudini cu cele formate de cursurile de apă şi de căderea ploilor. Ulterior, vehiculele Spirit şi Opportunity au analizat mostre de praf şi pietriş, susţinând astfel teoria conform căreia pe suprafaţa planetei a curs odinioară apă.

Pasul următor a fost făcut de Curiosity, care a avut sarcina de a fora pentru prima dată în solul planetei. Modestul „puţ”, care are un diametru de 1,6 centimetri şi o adâncime de 6,4 centimetri, este rezultatul unei serii lungi de 1200 de teste făcute pe Pământ. Acestea au permis calibrarea procesului de forare prin testarea capetelor de foraj cu 20 de sortimente diferite de roci cu care Curiosity are şanse să se întâlnească pe Marte.

Eşantioanele de rocă extrase vor fi sortate de modulul Collection and Handling for In-Situ Martian Rock Analysis (CHIMRA), parte componentă a vehiculului Curiosity, acestea urmând apoi să fie procesate de instrumentele Chemistry and Mineralogy (CheMin) şi  Sample Analysis at Mars (SAM), care vor oferi informaţii suplimentare despre trecutul geologic al planetei Marte.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News