Elon Musk a demonstrat primul prototip Tesla Bot funcțional, robotul umanoid pentru muncă fizică

01.10.2022
Elon Musk a demonstrat primul prototip Tesla Bot funcțional, robotul umanoid pentru muncă fizică
foto: Tesla AI Day 2022

Prezentat mai întâi în cadrul unei transmisii live pe tema inteligență artificială, Tesla Bot a stârnit mai întâi amuzament, acesta fiind în esență doar un actor îmbrăcat într-un costum.

Proiectat conform viziunii lui Elon Musk, CEO-ul Tesla și SpaceX, Tesla Bot este robot biped realizat să ia forma unui om. Bazat pe o adaptare a tehnologiilor pentru condus autonom dezvoltate în ultima decadă pentru mașinile tesla, acesta va putea a realiza diverse activități repetitive în fabricile Tesla și ale clienților care aleg acest produs pentru a „scăpa” de angajații ineficienți. Astfel, echipele formate din unități Tesla Bot vor putea lucra 24/7, cu doar ocazionale pauze pentru mentenanță și fără salariu. Cei care sunt însă speriați de ideea unui robot de genul celor din filmele SF care ar putea răni oameni sunt însă asigurați de Musk că nu va fi cazul.

Ajuns la stadiul de prototip timpuriu, dar funcțional, robotul cu nume de cod Optimus a debutat oficial vineri, 30 septembrie, dansând și gesticulând în fața invitaților veniți la conferința anuală Tesla AI Day.

Elon Musk s-a folosit de ocazie pentru a prezice că pe măsură de tehnologiile mecanice și software-ul se îmbunătățesc, Tesla Bot și variațiile sale vor avea implicații majore pentru evoluția civilizației umane. „Potențialul pentru Optimus este, aș spune, apreciat de foarte puțini oameni”, a spus Musk.

El a continuat spunând că economia actuală este limitată de oameni și productivitate, dar că un bot AI precum Tesla ar putea schimba calculul. Dacă Optimus de la Tesla ar putea face față muncii manuale, „o economie devine cvasi-infinită”, a prezis Musk.

„Acest lucru înseamnă un viitor al abundenței. Un viitor în care nu există sărăcie, în care poți avea tot ce vrei în ceea ce privește produse și servicii. Este într-adevăr o transformare fundamentală a civilizației așa cum o cunoaștem noi”, a spus el.

Anul trecut, când Musk a dezvăluit planurile pentru bot, șeful tesla a precizat că acesta va fi conceput pentru a îndeplini sarcini „plictisitoare, repetitive”.

„Optimus este proiectat pentru a fi un robot foarte capabil, iar dacă este fabricat în volum foarte mare, probabil în cele din urmă milioane de unități, este de așteptat să coste mult mai puțin decât o mașină”, a spus Musk, dând ca reper suma de 20.000 dolari pentru modelul de bază.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult