Elon Musk anunță Tesla Bot, un robot umanoid pentru muncă fizică. VIDEO

20.08.2021

Elon Musk, CEO-ul Tesla și SpaceX, a dezvăluit în cadrul unei transmisii live pe tema inteligență artificială Tesla Bot, un robot umanoid biped realizat să ia forma unui om. Acesta ar urma să fie dezvoltat în cadrul laboratoarelor Tesla și să poată funcționa autonom pentru a realiza diverse activități umane. Cei care sunt însă speriați de ideea unui robot de genul celor din filmele SF care ar putea răni oameni sunt însă asigurați de Musk că nu va fi cazul.

Tesla Bot folosește tehnologii din mașinile electrice ale companiei

Tesla Bot este un robot alb cu partea superioară, în zona capului și umerilor, de culoare neagră. Robotul umanoid va folosi aceleași tehnologii pe care Tesla le folosește în mașinile sale electrice, pentru a putea naviga autonom mediul înconjurător. În zona capului vor fi integrați aceiași senzori și camere de pe mașinile Tesla, iar pentru început, partea de procesare va fi realizată tot pe baza platformei hardware din noua generație din mașini.

Această platformă folosește tehnologii AMD precum procesoare pe arhitectură Zen și cipuri grafice RDNA2. În zona capului, în locul feței, va fi integrat și un display, care poate afișa informații utile, spune Musk.

tesla bot

Elon Musk este cunoscut pentru faptul că investește în dezvoltarea AI, dar totodată ne avertizează despre utilizările acestor tehnologii în scopuri negative omenirii. Astfel, Tesla Bot va fi construit din materiale ușoare și nu va avea destulă putere pentru a se opune unui om. Specificațiile robotului arată că va avea o greutate de 56 kg și o înălțime de 1,72m, la fel ca un om de statură medie. La interior vor fi integrate 40 de articulații electromecanice care vor controla mâinile, torso-ul, picioarele și capul.

Robotul va putea să ridice o greutate de 68 kg de la pământ, dar va putea căra doar 20 kg. Viteza maximă pe care o poate atinge este de 8 km/h.

tesla bot

Conform prezentării, mâinile vor avea cinci degete, la fel ca cele umane, iar picioarele vor integra senzori pentru balans.

Scopul este utilizarea roboților la muncă fizică

Musk spune că scopul Tesla Bot este ca în timp să înlocuiască activitățile periculoase, repetitive sau plictisitoare. Un exemplu oferit de CEO-ul Tesla este trimiterea robotului la cumpărături, activitate care poate fi plictisitoare sau repetitivă. De asemenea, astfel de roboți ar putea fi folosiți în fabrici, precum fabricile Tesla de mașini electrice. Acestea sunt în mare parte automate deja, dar încă depind de oameni pentru a finaliza producția.

De altfel, Elon Musk este de părere că în viitor, munca fizică va fi opțională pentru oameni. Cei care își doresc să o facă vor putea să o facă, însă roboții vor prelua multe dintre aceste activități.

tesla bot

Acest proiect va fi interesant de urmărit în următorii ani. Musk spune că Tesla Bot ar putea avea un prototip funcțional anul viitor, însă nu este clar ce va putea face robotul în acel stadiu. Companii cu istoric mai vechi în domeniul roboticii, precum Boston Dynamics, abia de curând a reușit să creeze roboți bipezi avansați, precum cei din seria Atlas. Având în vedere și faptul că software-ul Autopilot și Full Self-Driving de la Tesla nu este nici pe departe gata pentru a prelua funcțiile de condus autonom, probabil că și acești roboți vor trebui antrenați pe parcursul multor ani pentru a naviga pe străzi la un nivel cât de cât apropiat de cel al oamenilor.

sursa: CNET

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult