Este rezistent, se repară singur şi este complet reciclabil – un material-minune dezvoltat de către IBM

16.05.2014
Este rezistent, se repară singur şi este complet reciclabil - un material-minune dezvoltat de către IBM

Istoria ştiinţei este plină de invenţii sau descoperiri accidentale, pe această listă găsindu-se produse celebre precum imprimanta cu jet de cerneală, cuptorul cu microunde, penicilina sau stimulatorul cardiac. Cercetătorii de la IBM pot adăuga acum pe această listă un nou material polimeric foarte rezistent cu proprietăţi regenerative, care este promiţător pentru multe ramuri industriale.

Noul polimer, care face parte dintr-o clasa complet nouă, a fost descoperit de cercetătorii unei divizii IBM care se ocupă, printre altele, şi de dezvoltarea unor noi materiale alternative. Activitatea acestui departament a fost ajutată de o întâmplare norocoasă, unul dintre cercetători uitând să adauge un ingredient în cadrul unui amestec experimental şi constatând că rezultatul este un nou tip de răşină polimerică termorigidă.

La fel ca alte materiale termorigide existente în prezent pe piaţă, noul material este creat într-o formă maleabilă şi se rigidizează iremediabil sub acţiunea căldurii sau a radiaţiilor. Spre deosebire de alte materiale de acest tip, noul polimer are o duritate foarte ridicată şi este totodată mai uşor, însă proprietăţile sale interesante nu se opresc aici.

În funcţie de tratamentul la care este supusă răşina polimerică iniţială, cercetării pot alege să dezvolte un material final cu o duritate ridicată sau, dimpotrivă, un material elastic. Ambele tipuri de materiale finale deţin însă proprietăţi regenerative, ceea ce face ca o bucăţită tăiată sau ruptă să se poată suda singură cu restul masei din care a fost desprinsă în doar câteva secunde şi să formeze o legătură la fel rezistentă ca cea originală.

Acest material ar putea fi folosit în ramuri diverse ale industriei, începând cu cea aeronautica sau auto şi terminând cu cea medicală sau a componentelor electronice. În plus, materialul se dizolvă în lichide cu aciditate cu pH mai mic de 2, ceea ce-l face şi complet reciclabil. IBM afirmă că noul material nu va fi disponibil pe piaţă imediat, însă oportunităţile de utilizare şi îmbunătăţire a acestuia sunt extrem de promiţătoare. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News