FOTO, VIDEO: Știați că avioanele de luptă sunt spălate, la fel ca mașinile? Iată cum se face asta

13.05.2021
FOTO, VIDEO: Știați că avioanele de luptă sunt spălate, la fel ca mașinile? Iată cum se face asta
Foto: 149th Fighter Wing

O parte importantă din întreținerea avioanelor de luptă este reprezentată de spălarea acestora. În mod normal operațiunea este complicată, necesită forță de muncă, timp și pricepere.

De aceea, U.S. Air Force (USAF) a dezvoltat un robot automat care spală avioane de vânătoare. Mașina are envoie de doar o oră pentru a curăța un F-16, model de avion aflat și în dotarea ROAF.

Tehnologia va fi extinsă și la alte modele de aeronave.

Uneori, avioanele militare, pe lângă faptul că acumulează mizerie care le poate afecta vopseaua și suprafețele sensibile, pot fi contaminate cu substanțe chimice. În final, acestea pot ajunge să ia contact cu piloții și personalul de suport.

F-16, mai ales, poate ajunge să fie contaminat deoarece este un avion multirol care asigură susținere de aproape pentru trupele de la sol. De aceea, aeronava zboară deseori la altitudini foarte mici.

Citește și: Descoperirea neașteptată făcută lângă un distrugător australian care a ajuns în SUA

Garda Națională din Texas a arătat, într-un clip video, cum funcționează „spălătoria automată” de avioane.

În mod normal este neveoie de o echipă de patru oameni pentru această operațiune, care poate dura până la șase ore.

Sistemul, numit Jet Washing Robot, a fost dezvoltat de AFWERX, o inițiativă a USAF care susține inovația. Organizația îi încurajează pe militarii și angajații forțelor aeriene ale Statelor Unite să descopere noi modalități prin care să simplifice modul în care își îndeplinesc sarcinile.

AFWERX investește, de asemenea, în firme care vin cu asemenea idei și soluții.

Sursa: Popular Mechanics

Foto: 149th Fighter Wing

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult