Descoperirea neașteptată făcută lângă un distrugător australian care a ajuns în SUA

13.05.2021
Descoperirea neașteptată făcută lângă un distrugător australian care a ajuns în SUA
Foto: Wikipedia

Un distrugător australian a dus în Baza Navală San Diego ceva neașteptat. Două balene moarte, dintr-o specie aflată în pericol, au fost găsite lângă HMAS Sydney, care a mers în SUA pentru a participa la exerciții navale.

Animalele au fost prinse undeva de carena navei în timpul călătoriei și au ieșit la suprafață după ce vasul a fost ancorat în port.

„Marina ia în serios siguranța mamiferelor marine și este descurajată de faptul că acest incident s-a produs”, a transmis Australian Navy.

Cazul este anchetat, de asemenea, de US Navy și de US NOAA Fisheries, agenția americană care administrează resursele marine.

Citește și  Video Go4it: Nava care poate curăța oceanele de gunoi

Cele două balene moarte, una cu lungime de 20 de metri și alta de 7,6 metri, sunt din specia Balaenoptera physalus (balena cu înotătoare), a doua cea mai mare din lume după balena albastră. Aceste animale sunt amenințate.

Balenă cu înotătoare (Foto: Wikipedia)

HMAS Sydney are o lungime de 146,7 metri și un deplasament de 7.000 de tone. Nava este nouă și a intrat în serviciul activ în urmă cu doar un an.

Astfel de incidente sunt foarte rare, poitrivit lui Carl Schuster, fost căpitan în cadrul US Navy. „Balenele aud navele de la mare distanță și în general le evită”, a explicat el, pentru CNN. Totuși, aceste mamifere pot fi derutate de anumite tipuri de sonare, folosite pe navele militare pentru a detecta submarinele și alte obiecte subacvatice.

Deocamdată nu se știe unde a lovit nava animalele și nici cum a fost posibil să le aducă cadavrele în port.

Foto: Wikipedia

HMS Sydney are un nume celebru. Același nume l-a purtat un crucișător ușor australian care în Al Doilea Război Mondial s-a luptat cu faimosul crucișător auxiliar german Kormoran, responsabil de scufundarea și capturarea a peste 20 de nave comerciale aliate în oceanele Atlantic și Indian. Ambele nave au fost pierdute în urma confruntării.

Sursa: CNN

CITEȘTE ȘI:

VIDEO: Momentul terifiant când o navă a vamei izbește intenționat o ambarcațiune suspectă

VIDEO: Manevrele pe care le face în carlingă un pilot de Super Hornet pentru a ateriza pe portavion, în plină furtună

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult