Germania pregătește prima „insulă fotovoltaică” din Europa, într-un efort de a elimina dependența de gaze rusești

30.08.2022
Germania pregătește prima „insulă fotovoltaică” din Europa, într-un efort de a elimina dependența de gaze rusești

Germania și Danemarca plănuiesc să investească 9 miliarde dolari într-o insulă fotovoltaică ce nu presupune ocuparea pe termen lung a unor terenuri care pot fi folosite în alte scopuri productive.

Nefiind localizate în deșert, majoritatea națiunilor europene trebuie să accepte un compromis dificil, ori de câte ori este semnată amenajarea unui nou parc fotovoltaic. Pur și simplu, porțiuni de teren fertil trebuie ocupate pentru mulți ani cu instalații care le scot din circuitul agricol, pierderea suferită trebuind apoi compensată folosind câștigurile rezultate din „recolta” fotovoltaică. La final, proprietarii de terenuri care aleg să le folosească în scopuri „neconvenționale” trebuie să reconcilieze pierderile și câștigurile realizate, iar beneficiile nu sunt nici pe departe garantate.

Potrivit situației actuale, criza de energie este efectiv dublată de o altă criză indusă de schimbările climatice, anulând avantajele evidente rezultate pur și simplu din progresul tehnologic.

Proiectul în valoare de 8 miliarde dolari ar urma să fie derulat într-un spațiu din Marea Baltică, energia fotovoltaică astfel obținută acoperind necesarul a 4.5 milioane de locuințe. Fiind vorba de un proiect pilot, producția poate fi ajustată oricât e nevoie, recalculând dimensiunile proiectului final. Un alt cost ce nu este imediat sesizabil este cu infrastructura necesară pentru transportul energiei generate în largul mării. În cazul de față, proiectul implică instalarea unui cablu submarin de 754 kilometri care leagă parcurile eoliene din Bornholm de rețeaua germană, în încercarea de a reduce dependența regiunii de gazul și petrolul rusesc.

În prezent, Danemarca și Germania au capacități de energie eoliană offshore de 1,5 gigawați și 1 gigawați în Marea Baltică, reprezentând peste 90% din energia eoliană a regiunii.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult