Go4News: Cel mai puternic distrugător american nu-şi permite să tragă cu proiectilele care costă 800.000 de dolari bucata

08.11.2016

USS Zumwalt este cel mai nou şi mai puternic distrugător din US Navy. Nava, invizibilă pe radar, dispune de tehnologie de ultimă generaţie şi o putere de foc impresionantă. Însă o parte din armamentul cu care este dotat distrugătorul îi provoacă mari probleme. Mai precis este vorba de cele două tunuri de 155 de mm numite Advanced Gun Systems. Acestea trag cu proiectile ghidate prin GPS, numite Long Range Land Attack Projectile (LRLAP), care costă 800.000 de dolari bucata. Tunurile pot lovi cu precizie o ţintă aflată la 100 km distanţă, dar US Navy a anunţat că nu îşi mai permite proiectilele necesare pentru acestea.

 

Nava are capacitatea de atrage 10 astfel de proiectile pe minut. Asta înseamnă costuri de 8 milioane de dolari în doar 60 de secunde. 

Clasa Zumwalt a fost proiectată în anii ’90, iar US Navy şi-a propus la momentul respectiv să deţină 32 de astfel de distrugătoare. Până la urmă a ajuns să comande doar trei, iar costurile producerii de muniţie pentru acestea au urcat la cer, deoarece companiile producătoare nu se aşteptau la o cerere atât de mică şi trebuie să recupereze banii investiţi în cercetare şi dezvoltare.

 

 

În cazul în care marina SUA ar fi deţinut 32 de distrugătoare, un proiectil pentru AGS ar fi costat 50.000 de dolari.

 

Situaţia este una dificilă pentru US Navy, deoarece a investit deja 23 miliarde de dolari în programul Zumwalt. Există, din fericire, proiectile similare mult mai ieftine, dar acestea au o bătaie mai mică, de doar 37 de km. Mai mult, sistemele AGS ar putea fi înlocuite cu rachete.

 

Costurile construcţiei unui distrugător din clasa Zumwalt sunt cuprinse între 3,5 şi 4,4 miliarde de dolari, în funcţie de dotări. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult