O țară europeană va interzice parțial iluminatul nocturn

07.08.2020
O țară europeană va interzice parțial iluminatul nocturn

Tehnologia LED face posibilă iluminarea în mod economic a străzilor orașelor și chiar a tronsoanelor de autostradă, la o intensitate și calitate a luminii net superioară vechilor lămpi cu sodiu. Însă iluminatul nocturn reprezintă un factor de stres pentru ecosistem, dând peste cap ceasul biologic al animalelor și amenințând cu extincția anumite specii de insecte al căror ciclu de viață este dependent de alternanța zi-noapte.

„Insectele joacă un rol important în ecosistem, dar în Germania numărul și diversitatea acestora a scăzut drastic în ultimii ani”, se arată într-un proiectul de lege, pentru care ministerul agriculturii german speră să obțină aprobarea cabinetului, cel târziu în luna octombrie. Modificările prezentate în lege includ controale mai stricte atât asupra iluminatului, cât și a utilizării insecticidelor.

Iluminatul nocturn, dăunător pentru natură

Noile măsuri anunțate vin după interzicerea folosirii în spații deschise a capcanelor pentru insecte bazate pe lumină. Astfel, folosirea luminilor de căutare sau a spot-urilor luminoase îndreptate spre cer pentru obținere unui efect artistic va fi interzisă timp de 10 luni pe an, de la apus și până la răsăritul soarelui.

Însă cu un impact mult mai mare asupra vieții urbane ar putea fi solicitarea reamenajării iluminatului stradal, astfel încât efectul asupra plantelor, insectelor și a altor animale să fie redus. Concret, dispozitivele de iluminat plasate la înălțime ar trebui înlocuite cu unele aflate mult mai aproape de nivelul străzilor și trotuarelor, încât lumina acestora să nu atingă coroanele pomilor și spațiile verzi. Aceleași restricții vor trebui respectate și de proprietarii de locuințe, folosirea sistemelor de iluminat concepute să acopere întreaga curte devenind ilegală.

Reformele propuse fac parte din „planul de acțiune pentru protecția insectelor”, anunțat de autoritățile germane în luna septembrie a anului trecut, sub presiunea crescândă a activiștilor de mediu și conservare. Printre măsurile deja luate se numără și interzicerea pesticidelor pe bază de glifosat, în efortul de a salva populațiile de albine și alte insecte esențiale pentru agricultură.

Dacă vor fi extinse și în alte țări, restricțiile privind folosirea sistemelor de iluminare stradală vor face ca unele orașe europene să pară mult mai întunecoase decât în prezent.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult