Imagination Technologies lansează un micro-computer bazat pe arhitectura MIPS

27.08.2014
Imagination Technologies lansează un micro-computer bazat pe arhitectura MIPS

Imagination Technologies, compania producătoare a cipurilor grafice PowerVR, a anunţat un nou micro-computer numit MIPS Creator CI20. Acesta va intra în concurenţă directă cu alte computere minimaliste precum Raspberry Pi. Pentru început va fi livrat complet gratuit, însă numai celor care îl vor integra în proiecte interesante.

Creator CI20 este prima încercare a celor de la Imagination Technologies de a integra procesoarele proprii MIPS, pe care le-a cumpărat de curând, într-un produs finit. Acest nou micro-computer este prezentat ca un Raspberry PI „pe steroizi”, oferind hardware mult mai puternic decât soluţia britanică. Avem de a face cu un procesor MIPS32 la 1,2 GHz, 1 GB memorie RAM şi un cip grafic PowerVR SGX 540. Acesta din urmă este acelaşi cip pe care îl putem găsi în libertate în dispozitive precum Google Glass, Kindle Fire, RAZR I şi Galaxy Tab 3 7.0.

Există şi 8 GB de stocare internă, cât şi suport pentru card-uri SD de dimensiuni normale, pentru adăugarea de spaţiu în plus pentru date. Controller-ul grafic va oferi suport pentru rezoluţie Full HD la 60 Hz, ceea ce va încuraja probabil utilizarea Creator CI20 la soluţii de redare video pentru sufragerie. Pe lângă toate acestea, există şi antene Bluetooth 4.0, WiFi b/g/n, cât şi două port-uri USB şi un HDMI-out.

Imagination Technologies promite că va livra MIPS Creator CI20 gratuit celor care vor descrie cele mai interesante proiecte pe care plănuiesc să le realizeze cu ajutorul său, iar posibilităţile sunt nelimitate, având în vedere că există deja suport pentru Linux Debian 7 şi Android 4.4. După ce vor fi livrate primele unităţi, iar compania va primi feedback din partea comunităţii, este plănuită şi punerea acestui nou micro-computer la vânzare pentru un public mai larg.

Din păcate însă, va trebui să fiţi cu ochii pe site-ul oficial până când îşi va reveni, dacă doriţi să vă înscrieţi pentru o mostră gratuită, întrucât momentan acesta nu este accesibil din cauza avalanşei de accesări.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult