Un nou producător de cipuri pentru telefoane mobile: Imagination Technologies, părinţii PowerVR

16.10.2013
Un nou producător de cipuri pentru telefoane mobile: Imagination Technologies, părinţii PowerVR

În decursul unui singur an de zile, industria telecom a pierdut doi fabricanţi mari de procesoare, atât Texas Instrument cât şi STMicro renunţând la dezvoltarea modelelor OMAP şi NovaThor, ceea ce a limitat alegerile integratorilor şi a permis acapararea unei cote şi mai mari de piaţa de către Qualcomm. Apariţia unui nou producător este binevenită, mai ales că este vorba de Imagination Technologies, producătorii celebrelor procesoare grafice PowerVR.

Lista ofertanţilor de procesoare pentru telefoane mobile sau tablete cuprinde în acest moment companiile Qualcomm, Samsung, NVIDIA, MediaTek şi Intel, la care se adaugă producătorii mai mici precum Rockchip sau Allwinner. În aceste condiţii, în care nu toate produsele acestor companii strălucesc din punct de vedere al puterii, eficienţei energetice sau calităţii, apariţia unui jucător nou care are deja o experienţă bogată în dezvoltarea soluţiilor grafice pentru telefoane sau tablete ar putea aduce un plus de varietate şi dinamism.

Imagination Technologies a achiziţionat cunoscuta companie MIPS Technologies în luna februarie a acestui an, iar primul fruct al acestei decizii este noul procesor P5600. Folosind arhitectura MIPS Seria 5 pe 32 de biţi, noul procesor oferă un set de instrucţiuni complet cu procesare paralelă SIMD pe 128 de biţi, adresarea unei cantităţi de memorie de până la 1 TB, frecvenţe de tact între 1 şi 2 GHz şi virtualizare, în condiţiile în care acesta promite aceeaşi putere oferită de soluţiile ARM sau x86 echivalente  într-o pastilă de siliciu cu 30 de procente mai mică.

Performanţele promise sunt şi ele bune, producătorul afirmând că noul produs oferă sporuri de performanţă între 20 şi 100 de procente comparativ cu soluţiile ARM în teste precum SPECint2000, Linpack sau Javascript. Noul P5600 poate fi împachetat în configuraţii cu un număr maxim de şase nuclee, acesta fiind apt pentru implementare în telefoane mobile, tablete, echipamente multimedia, servere casnice de mică anvergură sau alte produse unde este nevoie de consum redus. Evident, acesta va putea fi cuplat cu deja celebrele procesoare grafice PowerVR din seriile 5XT sau 6.

Imagination Technologies a afirmat că în următoarele 12 luni va lansa mai multe produse noi  care vor acoperi toate sectoarele de piaţă, unele dintre acestea urmând să ofere şi o arhitectură pe 64 de biţi. La fel ca ARM, Imagination Technologies nu este un producător de cipuri, compania licenţiind tehnologiile către producătorii interesaţi. Procesorul P5600 va fi disponibil începând cu acest trimestru, primele produse bazate pe acesta urmând să ajungă pe piaţă în circa un an şi jumătate.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News