Implant wireless cât un plasture, detectează cu ore înainte iminenţa unui infarct

20.03.2013
Implant wireless cât un plasture, detectează cu ore înainte iminenţa unui infarct

Un grup de cercetători elveţieni au creat un implant medical de forma unui plasture ce măsoară doar 14 mm lungime, capabil să facă analize de sânge în timp real şi să transmită parametrii monitorizaţi unui smartphone aflat în posesia pacientului. În acest mod, utilizatorul îşi poate verifica în orice moment starea de sănătate şi este avertizat cu câteva ore înainte la apariţia simptomelor care anunţă iminenţa unui infarct.

Implant wireless cât un plasture, detectează cu ore înainte iminenţa unui infarct

Descris ca fiind cel mai mic implant medical cu senzori multipli creat vreodată, chip-ul realizează detecţia anumitor moleculele din sângele organismelor vii, care semnalează instalarea unor condiţii medicale periculoase. Spre exemplu, în stadiile incipiente ale instalării unui infarct porţiunea din cord afectată eliberează în fluxul sanguin un exces din molecula numită troponină, care semnalează apariţia necrozei miocitelor (muşchiul inimii) cauzată de trombozarea uneia sau mai multe artere responsabile de oxigenarea inimii. Cu ajutorul implantului de forma unui plasture cu nicotină, bolnavii de inimă pot fi avertizaţi de iminenţa unui infarct cu 3 – 4 ore înainte de instalarea fazei acute, cu risc iminent pentru viaţa pacientului.

Dispozitivul poate detecta prezenţa în sânge a până la 5 substanţe diferite, cu precizia unui test de sânge tradiţional

Potrivit lui Sandro Carrara, unul din liderii echipei de la Institutul Federal de Tehnologie din Elveţia, dispozitivul compus dintr-un microcip cu senzori şi modul de comunicaţie bluetooth poate detecta prezenţa în sânge a până la 5 substanţe diferite cu precizia unui test de sânge tradiţional, fără a necesita prelevarea unor probe de sânge şi analize complexe cu echipamente de laborator. În schimb, parametrii monitorizaţi pot fi observaţi în timp real cu un smartphone pe care rulează o aplicaţie specializată.

Implantul aflat încă fază de testare pe pacienţi umani şi animale de laborator ar putea fi aprobat pentru uz medical în următorii 4 ani. Odată cu demararea producţiei de masă, costul estimat la mai puţin de 1 dolar pentru un implant ar putea încuraja adoptarea rapidă în medicină, ca o modalitate rapidă şi eficientă pentru monitorizarea stării de sănătate a pacienţilor.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult