Implanturile dentare, reduse la o simplă injecție pentru stimularea regenerării dentiției naturale

11.07.2023
Implanturile dentare, reduse la o simplă injecție pentru stimularea regenerării dentiției naturale
3d render of wisdom mesial impaction with pericoronitis. Concept of different types of wisdom teeth problems.

Oamenii de știință din Japonia anunță un medicament experimental pentru creșterea dinților, care ar putea face uitate implanturile dentare convenționale.

Fenomenul observat deja la anumite persoane în vârstă (ex. peste 100 de ani), cărora par să le crească în mod spontan un al treilea set de dinți (după dinții de lapte și cei de adult), ar putea fi reprodus folosind o simplă injecție. Demonstrat deja în teste pe animale, noul medicament pentru creșterea dinților urmează să fie testat la scară redusă și pe oameni, cercetătorii evaluând aspecte precum rata de succes a tratamentului, viabilitatea dinților nou crescuți și potențiale efecte secundare.

Dacă totul decurge bine, tratamentul ar putea fi disponibil doritorilor cu buzunare „adânci” până la finalul acestui deceniu.

Tratamentul experimental este dezvoltat de oamenii de știință de la Institutul de Cercetare Medicală Spitalul Kitano din Osaka și de alte instituții. Este un medicament conceput pentru a bloca acțiunea unei proteine ​​cunoscute sub numele de USAG-1. Cu ani în urmă, echipa de cercetători a efectuat experimente care arătau că șoarecii lipsiți de gena necesară pentru a produce USAG-1 vor continua să crească dinți suplimentari. Efortul cercetătorilor a constatat în dezactivarea temporară a efectelor genei USAG-1, responsabilă cu blocarea genezei dentare dincolo de perioada adolescenței.

Injecția astfel creată conține un anticorp care promite să blocheze în siguranță una dintre interacțiunile acestei gene, ideal, fără efecte secundare periculoase.

„Ideea de a crește dinți noi este visul oricărui dentist. Lucrez la asta de când eram student absolvent.” Katsu Takahashi, cercetătorul principal al echipei, a spus lui Mainichi.

Medicamentul va fi testat la persoanele cu anodonție, o afecțiune genetică rară care le lasă în imposibilitatea de a crește niciun dinți. În cazul în care procesul de testare clinică se desfășoară, Takahashi prevede că medicamentul ar putea primi aprobarea de reglementare până în 2030, inițial ca tratament pentru copiii cu anodonție cu vârste cuprinse între 2 și 6 ani.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult