Intel Compute Stick transformă orice televizor într-un PC (UPDATE)

Intel Compute Stick transformă orice televizor într-un PC (UPDATE)

UPDATE: Intel Compute Stick, cel mai mic computer din lume, este disponibil în România.

Dispozitivul măsoară doar 10 cm, rulează pe Windows şi Linux şi tranformă într-un PC funcţional orice ecran sau televizor, doar cu ajutorul unui cablu HDMI. Intel Compute Stick este dotat cu Bluetooth şi Wi-Fi pentru conexiunea la periferice şi la Internet.

Intel Compute Stick este disponibil în două variante, ambele bazate pe procesorul Intel Atom quad-core pe arhitectură Bay Trail. O versiune include 32GB capacitate de stocare, memorie RAM de 2GB şi cu Windows 8.1 preinstalat. Cealaltă versiune are o capacitate de stocare de 8GB, 1GB memorie RAM şi Linux preinstalat. Dacă este nevoie de spaţiu de stocare mai mare, este disponibil şi un slot SD pentru expansiune.

Intel Compute Stick poate fi găsit în oferta magazinelor din ţara noastră la preţul de 739,99 Lei.


Chromecast este un dispozitiv foarte interesant, care poate transforma orice televizor într-un adevărat „smart TV”. Din păcate însă, funcţionalitatea lui este încă limitată, fiind compatibil cu un număr mic de aplicaţii şi este în principal destinat consumului de conţinut, de obicei cu ajutorul altor dispozitive. Ei bine, Intel doreşte să transforme televizoarele în adevărate PC-uri folosind un simplu stick cu HDMI: Intel Compute Stick.

La prima vedere noul dispozitiv pare să fie încă o clonă de Chromecast, însă carcasa de plastic negru ascunde un hardware surprinzător. Intel Compute Stick are la bază un procesor Intel Atom pe arhitectură Baytrail, cu 2 GB de memorie RAM şi 32 GB spaţiu de stocare intern. De asemenea, include un port micro-USB pentru conectarea unităţilor de stocare externă.

Ce poţi face cu acest nou dispozitiv compact? Odată conectat la un televizor sau monitor, acesta poate rula unul din trei sisteme de operare la alegere: Windows 8.1, Linux sau Android. Practic, instalând sistemul de operare de la Microsoft ai un PC capabil să îndeplinească funcţii de bază precum browsing, redare de conţinut multimedia şi poate chiar să ruleze jocuri video mai puţin pretenţioase.

Intel nu a precizat dacă Compute Stick va fi compatibil şi cu viitorul Windows 10, însă sunt puţine motive pentru care nu ar putea rula atât timp cât utilizatorii vor putea instala sisteme de operare manual. Acest dispozitiv va ajunge pe piaţă spre finalul primului trimestru al lui 2015, la preţul de 149 de dolari în Statele Unite.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult