Lentilele de contact vor putea afișa un ecran virtual, vizibil doar pentru cei care le poartă

20.05.2022
Lentilele de contact vor putea afișa un ecran virtual, vizibil doar pentru cei care le poartă

Lentilele de contact care-ți dublează viziunea cu o ”interfață digitală” vizibilă doar pentru tine erau întâlnite până de curând doar în filmele SF. Această inovație nu este chiar atât de departe de realitate, un startup american susținând deja că dispune de lentile-prototip funcționale.

Sincronizate cu smartphone-ul folosind conexiune bluetooth, acestea vor putea afișa direct în câmpul vizual indicații vizuale din aplicația de navigare GPS, alerte despre mesajele de notificare și chiar lua rolul unui tele-prompter, atunci când ai nevoie să poți ține o prezentare convingătoare fără ca publicul să te vadă căutând ideile pe foi de hârtie.

Alternativă la ochelarii inteligenți gândiți de inginerii Meta (compania lui Mark Zuckerberg), lentilele de contact prevăzute cu funcții de realitate augmentată ar putea fi adevăratul succesor pentru ochelarii AR/VR. Știm deja că aproape nimeni nu dorește să poarte întreaga zi ochelari incomozi, sau care atrag atenție nedorită din partea celor din jur.

Nu tocmai nou, conceptul a fost mult timp ținut pe loc de absența tehnologiilor capabilă să-l transpună în realitate. Sfidând orice așteptări, un startup american specializat pe dezvoltarea de lentile de contact cu funcții smart anunță un produs capabil să redea imagini inteligibile care apar în câmpul tău vizual fără nevoia unui dispozitiv extern.

Produsul ce ar urma să fie rafinat pentru a permite folosirea mai confortabilă este un scleral lens, în esență o lentilă de contact ceva mai mare, care se întinde până peste albul ochilor. Putem doar presupune că acolo se află partea electronică netransparentă, ascunsă din câmpul vizual direct. Imaginea este redată cu ajutorul unui ecran miniatural bazat pe tehnologia microLED, ajutat cu o lentilă acordată pentru a permite focalizarea imaginii pe retina utilizatorului. Dispozitivul este alimentat cu baterii solid-state, dispune de propriul microprocesor și chiar unii senzori. Însă deocamdată nu este clar dacă prototipul testat integrează toate acestea în structura lentilei, sau apelează la o conexiune cu un modul extern.

Potrivit dezvoltatorului, versiunea comercială a acestora va putea integra și anumiți senzori pentru diagnosticarea stării de sănătate a ochilor, eventual, chiar elibera anumite medicamente.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult